În 2015,  Ioan Oltean a fost o „știre”. Trei săptămâni a fost obiectul dezbaterilor și al comentariilor pe toate canalele de televiziune. S-a făcut un tărăboi uriaș:

 „Am fost supus unui linșaj în sensul cel mai exact și concret al cuvântului, ” spune fostul deputat.

Conform Evenimentului Zilei, Ioan Oltean a declarat:

„Acum, după cinci ani, când aceiași procurori, aceeași instituție care a cerut arestarea mea, constată că „fapta nu a existat”, s-au scris două-trei rânduri în presă, iar televiziunile au ignorat subiectul. Nimeni nu a mai comentat și nu a mai pus în discuție reabilitarea mea. Am doar sentimentul mulțumirii mele sufletești și al satisfacției celor foarte puțini care au crezut tot timpul că sunt nevinovat.”

După cum se știe, fostul deputat a fost anchetat de către procurorii DNA pentru o presupusă mită de 600.000 pe care  ar fi primit-o în curtea unei biserici din Chitila.

Ioan Oltean a povestit cum i s-a înscenat totul, iar dosarul său a fost judecat numai pe baza unui denunț al unui preot arestat:

„Cred că la vremea respectivă a fost o strategie de distrugere a clasei politice românești. Eu nu am fost singurul persecutat politic. Dacă eram singurul, aș fi zis că a fost un incident. Justiția mai poate face erori neintenționate. Anii 2011-2015, chiar și 2016, au fost, însă, anii în care o clasă politică a fost distrusă. Astăzi nu o să mai vedeți în structura politică românească un om cu pregătire profesională solidă, realizată înainte de 1990. A fost, cu siguranță, o directivă stabilită de cineva anume, ca oamenii politici cu demnitate, capacitate intelectuală și profesională, patrioți și adevărați lideri, să fie distruși. Așa s-a întâmplat și în cazul meu.”

Fostul deputat a precizat că nu exista nici o posibilitate de a fi scos în afara sferei politice decât construindu-i-se un dosar și introducându-l în categoria „penalilor”, deoarece avea 22 de ani în Parlamentul României atunci când i s-a cerut arestarea. Era președintele unei organizații județene foarte bune: „Astfel am fost forțat să mă dau la o parte și să încerc să-mi apăr demnitatea în justiție.”

În momentul de față, Ioan Oltean e doar bucuros că s-a terminat totul și nu se gândește încă să reintre în politică:

„Nu mi-am făcut însă niciun fel de socoteală în privința aceasta, însă rămâne să analizez compatibilitatea mea cu politica. Nu știu în ce măsură și dacă mă mai pot alătura echipei de astăzi a partidului și dacă mă pot adapta și răspunde politicii de astăzi.”