Primarul Bistriţei, domnul Ioan Turc, a declarat faptul că Cinematograful 23 August va ajunge în administrarea Primăriei.

„Ce n-au reușit alte administrații, că au mai fost încercări, se va face acum! Vom prelua Cinematograful 23 August!”

În urmă cu mai multe săptămâni, primarul anunţa că ia în considerare ideea de a prelua Cinematograful 23 August, aflat pe Bulevardul Republicii, pentru a îl demola ca să construiască o super parcare, pe terenul clădirii şi a parcării de pe strada Lupeni.

Urmare a acestui anunţ, bistriţenii nu au întârziat şi au reacţionat la spusele primarului, creând multiple grupuri de susţinere şi salvare a cinematografului. Mai mult, aceştia au făcut şi o petiţie online pentru stoparea demersurilor respective.

Ioan Turc în discuţii cu RADEF România Film

În cursul zilei precedente, primarul Ioan Turc a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă faptul că a reuşit ceea ce alte administraţii nu au putut face.

„Am avut recent o discuție cu conducerea RADEF România Film pentru preluarea vechii clădirii a fostului Cinema 23 August. Am primit permisiunea pentru preluarea clădirii. Menționez că ceea ce au încercat administrațiile trecute s-a reușit acum, adică preluarea clădirii de către administrația Bistriței. În prima ședință de Consiliu Local, vom intra cu un proiect, după care vom închide formalitățile pentru preluarea clădirii”, a declarat Ioan Turc.

Potrivit primarului, lucrările de demolare a anexelor cinematografului au fost deja realizate, motiv pentru care „vom intra cu mașinile și vom aduna molozul de acolo”.

„Rog să se verifice declarațiile, pentru că am precizat că vom face o expertiză. Dacă clădirea se poate reabilita, o vom reabilita. Dar există și probabilitatea ca să nu se poată reabilita. Și atunci trebuie gândite și alte scenarii, inclusiv o parcare generoasă în zona Centrului Istoric.

Că bistrițenii cred că Centrul istoric e doar aici unde ne aflăm noi (n.r. sediul Primăriei și Pietonalul), dar e mult mai mare. Linia VERDE va face să dispară multe locuri de parcare, așa că dacă vrem un centru istoric verde, ne trebuie și parcări” a subliniat Ioan Turc.

Vor dispărea 3.000 de parcări

Edilul a dorit să mai reamintească faptul că prin implementarea proiectelor de mobilitate urbană, 3.000 de locuri de parcare vor dispărea.

„Tocmai de aceea, realizarea unei parcări în această zonă e OBLIGATORIE. Nu e un moft. Ne vedem OBLIGAȚI să facem o parcare în zonă pentru că fosta administrație nu s-a gândit la problema parcărilor când a făcut proiectele acestea ce urmează să fie implementate. A trebuit să venim noi și să aflăm că dispar locuri de parcare și să le numărăm!”, a concluzionat primarul Bistriței, Ioan Turc.