Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății a făcut o serie de declarații, potrivit cărora, construirea unui spital de anvergura celor regionale se întinde pe o perioadă de șase, șapte ani de zile iar acestea nu pot fi finalizate până la sfârșitul actualei guvernări.

Ioana Mihăilă: „Construcţia unui spital de o astfel de anvergură durează şase, şapte ani”

Conform celor spuse de către ministru, în momentul de față unitățile sanitare regionale se află în etapa de licitație, iar în cursul acestei veri se așteaptă semnarea primului contract de proiect tehnic pentru Spitalul Regional de la Iaşi.

“Spitalele regionale sunt în etapa de licitaţie pentru proiectarea tehnică. Sperăm în cursul verii să semnăm primul contract de proiect tehnic pentru Spitalul Regional de la Iaşi, urmat apoi de cel de la Cluj şi de cel de la Craiova.

Urmează un an în care se efectuează efectiv proiectarea tehnică, iar apoi urmează licitaţia pentru construcţie.

Sunt proiecte complexe, care într-adevăr sunt în întârziere şi au fost în întârziere şi când a venit echipa noastră la minister.

Trebuie să înţelegem că, având un asemenea grad de complexitate, inclusiv în ţările unde lucrurile merg foarte bine, unde achiziţiile publice merg foarte bine, unde profesionalismul proiectanţilor şi al constructorilor este unul înalt, construcţia unui spital de o astfel de anvergură durează şase, şapte ani”, a explicat Ioana Mihăilă, în timpul unei emisiuni la Prima TV.

Aceasta a continuat spunând faptul că spitalele regionale nu mai au șanse să fie construite în perioada actualei guvernări. Totodată, Mihăilă a explicat și motivul pentru care nu au fost cuprinse în PNRR.

“Nu cred că vom vedea clădirea spitalului în 2024.

Noi am vrut să includem spitalele regionale la un moment dat în PNRR şi am cerut părerea specialiştilor, iar specialiştii ne-au spus că este destul de riscant pentru că anul 2026, adică august 2026, până când trebuie să fie funcţională construcţia, s-ar putea să fie riscant. Nu imposibil, dar riscant”.