Învățământ clasic – Învățământ online

Subiectul este unul deosebit de important și de sensibil, deoarece societatea românească nu s-a mai confruntat cu ceva asemănător și în mare măsură procesul instructiv-educativ este compromis în acest an școlar. Învățământul online nu se pretează cu adevărat decât elevilor și profesorilor excepționali, iar pentru restul atât învățământul clasic, cât mai ales cel online sunt un calvar. Ar trebui luat în calcul pentru început și învățământul hibrid. Cei mai afectați sunt elevii din clasele mici unde achizițiile de bază se realizează preponderent prin prezența fizică profesor-elev.

”Redeschiderea școlilor este o decizie riscantă, în condițiile în care, pe de o parte, există o mare reticență privind vaccinarea în rândul profesorilor, iar pe de altă parte, apar mutații ale virusului care fac mai vulnerabili la infecții copiii, iar aceștia pot transmite mai departe virusul către membrii familiei”, a detaliat, la Digi24, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică. „Doar vaccinarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar nu asigură un status imunologic, în așa fel încât să permită imediat deschiderea școliilor”, a subliniat Ioana Stăncel.

Expert în politici de sănătate publcă: ”Redeschiderea școlilor este o decizie complexă”

„ Decizia privind deschiderea școlilor este o decizie complexă, care ia în considerare toate evenimentele epidemiologice, nu numai cele de imunitate. Pentru că dacă vaccinăm profesorii – dacă doresc să se vaccineze, pentru că am văzut unele studii care spun că mai mult de jumătate, 60 la sută, refuză vaccinarea – , dacă nu putem să-i vaccinăm pe toți, pentru că este un act voluntar, cu consimțământul fiecărui individ, și dacă observăm că apar mutații, apar tulpini care au o tropicitate pentru copii, pentru vârstele mici, copiii nefiind persoane vaccinabile, riscul foarte mare este să existe epidemii în rândul copiilor sau în rândul copiilor care transmit acasă”, a explicat Ioana Stăncel.

În privința procentului mare de profesori care nu agrează ideea vaccinării, expertul în politici de sănătate publică a spus:”Cred că odată cu tot ce înseamnă campanii media, campanii de publicitate, campanii de comunicare reală, vor avea timp în această vacanță să se informeze și această cifră va putea fi convertită într-un procent mult mai mic”.

„Probabil că vor vedea și situațiile efectelor secundare, în așa fel încât să aibă mai mare încredere să se vaccineze și să își dea seama că este un beneficiu, nu un risc pentru dânșii”, a mai declarat Ioana Stăncel.