Iohannis a explicat și care sunt excepțiile de la această măsură de relaxare.

Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior. Rămân excepţiile pieţele, târgurile sau staţiile de transport public. Masca va rămâne obligatorie în interior şi în mijloacele de transport.

Eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra agenţilor comerciali. Magazinele vor reveni la programul normal. Tot din acest week-end, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% dintre locuri ocupate”, a explicat șeful statului.

Iohannis a dat vestea cea mare! Ce se întâmplă cu restricțiile de circulație

Prețedintele României a mai declarat că se elimină restricțiile de noapte, iar magazinele vor reveni la programul obișnuit. La finalul verii, se va face o reevaluare, pentru a stabili noi măsuri din tomană.

”Eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra agenţilor comerciali. Magazinele vor reveni la programul normal. Tot din acest week-end, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% dintre locuri ocupate” , a transmis Iohannis.

România a ajuns la aproape 5 milioane de persoane vaccinate, iar până în august se dorește ca numărul persoanelor vaccinate să ajungă la 7 milioane. Dorința autorităților este de a se grăbi vaccinarea, de a ajunge la imunizare colectivă.

În acest moment, toată țara se află în scenariul verde.Mai exact, rata de infectare nu depășește 1,5  mia la locuitori.

”Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare şi care acoperă toată perioadă de vară. Aşadar, ne pregătim de relaxare. Vrem să avem un calendar care nu expune pericolului revenirii pandemiei. Vom avea o relaxare pas cu pas. La sfârşitul verii vom avea o reevaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiţionate de evoluţia pandemiei, de rata de incidenţă şi de gradul de vaccinare”, a declarat Iohannis.

În țară se desfășoară maratonul vaccinării. Sunt amenjate mai multe centre de vaccinare mobile Se poate merge fără programare.