Vineri, 29 ianuarie, un complet de la CAB a stabilit ca șeful statului să plătească 5000 de lei, sancțiune dată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării(CNDC)

Chiar dacă nu e o sumă fabuloasă și sub nicio formă nu-l pune în impas financiar, amenda are valoare morală.

Decizia nu este, însă, definitivă. Poate fi atactă cu recurs în 15 zile de la transmiterea motivării instanței.

Iohannis e bun de plată. De ce a fost amendat șeful statului

Este pentru prima dată când un președinte al României primește amendă pentru discriminare.

Iohannis a încălcat dreptul maghiarilor la demnitate, atunci când a acuzat PSD că a intervenit în favoarea UDMR pentru a trece legea privind autonomia Ardealului.

Iohannis nu a fost atent îm discurs nici când a folosit termenul penali, făcând referire la cei care aveau dosare penale pe rol.

CNCD i-a dat amendă în valoare de 2000 de lei din acest motiv. Explicația a fost clară: prezumția de nevinovăție primează, iar termenul poate fi folosit, doar după o condamnare definitivă.

Cum privesc ungurii fenomenul discriminării

Serviciul de Asistenţă Juridică în domeniul minorităţilor „Mikó Imre” a transmis cum afectează fenomenul discriminării.

În urma acţiunilor întreprinse de acest serviciu, autorităţile române au aplicat amenzi în cuantum total de 135.000 de lei.

De asemenea, eistă plângeri penale împotriva celor care au scris la Cluj-Napoca pe un perete din spaţiul public „Urâm rasa ungurească”. Dosarele sunt pe rolul parchetelor.

Potrivit publicației maghiare MTI,  avocaţii unguri reprezintă localitatea Sânmartin în două procese cu privire cimitirul din Valea Uzului. În urma acestei plângeri, în luna decembrie a anului trecut, instanţa a dispus ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti să continue ancheta privind cazul de vandalism şi incitare la ură care a avut loc în 6 iunie 2019, la cimitirul militar din Valea Uzului.

Cel mai probabil șeful statului va face recurs împotriva deciziei CAB, iar judecătorii vor trebui să dovedească că sunt independenți.