Nu este prima dată când șeful statului intervine în scandalul din PNL. După alegerile parlamentare, când PNL nu a obținut un scor mulțumitor, liderii mai multor organizații din țară l-au acuzat pe Ludovic Orban de eșec din cauza negocierilor purtate în interes personal.

Discuțiile dintre președintele PNL și Klaus Iohannis au avut loc luni,18 ianuarie timp de aproximativ o oră, relatează Antena3.

Tensiunile din partid au luat amploare duminică seară, când Rareș Bogdan, primvicepreședintele PNL, i-a cerut direct demisia lui Ludovic Orban.

 „ Ludovic Orban trebuia să-și dea demisia din funcția de președinte al PNL după eșecul de la alegeri. Ultima discuție bărbătească cu Orban am avut-o la Vila Lac 1, când ne-am certat cumplit. Partidul fierbea. Pe mine nu m-a invitat PNL să candidez la alegerile parlamentare , a scris Rareș Bogdan.

Iohannis intervine în scandalul PNL

A fost de ajuns ca Rareș Bogdan să posteze un mesaj explicit de furie la adresa lui Ludovic Orban, pentru ca alti membri să se reactiveze.

Printre aceștia se numără Alin Tișe, presedintele CJ Cluj Napoca, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă.

Char dacă au dorit să păstreze o notă de echilibru, Emil Boc, Adriana Săftoiu și Raluca Turcan, au menționat că e nevoie de o reformă în PNL, dar cu ușile închise.

Orban a făcut declarație publică după discuția cu șeful statului

Ludovic Orban nu s-a grăbit în a da replici contestarilor, abia marți, 19 ianuarie,a făcut prima declarație privind cererea demisiei.

„Nu am obiceiul să polemizez cu colegii mei în public. În calitate de președinte al PNL, obligația mea este să asigur coeziunea partidului, să particip la sig unității și eficienței in guv de coaliție și cred că cet rom asteaptă de la noi soluții în rezolvarea problemelor (…) Orice am de discutat discut în interiorul PNL”, a mai precizat liderul PNL.

Relațiile lui Ludovic Orban sunt tensionate inclusiv cu premierul Cîtu. Cel din urmă a demis mai mulți apropiați ai președintelui PNL, fără să-l consulte.