Aceștia susțin că Iohannis poate fi mediator, deoarece parlamentarii au ignorat toate cererile lor și pun siguranța alimentară în pericol.

„ Asociaţia Forţa Fermierilor, în numele agricultorilor din România, face un apel public, prin intermediul mass-media, către Klaus Iohannis, preşedintele României, cu rugămintea să medieze situaţia creată prin refuzul Guvernului şi a majorităţii parlamentare de a include despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 în Legea bugetului de stat, transmit fermierii printr-un comunicat.

Iohannis, luat cu asalt de fermieri.  Au nevoie de un miliard de lei

„ În opinia acestora, nu există niciun impediment pentru acordare acestui sprijin financiar, câtă vreme s-au găsit fonduri pentru lucruri care nu sunt la fel de urgente.

Se poate găsi o formulă prin care aceste despăgubiri să poată fi acordate. Reamintim că suma necesară pentru plata despăgubirilor de secetă este de 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane de euro). Această sumă este necesară pentru ca o mare parte din fermierii României să îşi poată înfiinţa culturile din acest an şi să contribuie la creşterea economică pe care ne-o dorim atât de mult în 2021” , transmite Asociația Forța Fermierilor.

Seceta a făcut prăpăd. Zeci de culturi afectate

Seceta din anul 2020 a făcut prăpăd în agriculturp. Zeci de culturi sunt afectate. Recoltele de floarea soarelui, rapiță, grâu, porumb sunt compromise. Acest lucru înseamnă scumpiri la alimentele de bază și o instabilitate economică a fermierilor.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la aceste culturi s-a înregistrat o scădere la producție de aproape o tonă față de acceași perioadă a anului trecut.

Prin urmare, efectele secetei se resimt direct în buzunarele românilor când scot mai mulți bani la cumpărături.

Femierii au protetat, zilele trecute, la Ministerul Agriculturii, după ce au văzut că nu sunt cuprinse sumele necesare în proiectul de buget.

Meteorologii nu dau vești bune în continuare agriculturilor. Schimbările de temepratură din ultima perioadă  vor afecta din nou culturile de floarea soarelului, grâu și rapiță. Prin urmare, Guvernul va fi nevoit să ia în calcul și alte măsuri fianaciare decât ajutoarele de la Uniunea Europeană.