Miercuri, 3 martie, Klaus Iohannis a declarat că torturarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile și trebuie pedepsite conform legii. Mesajul a venit cu prilejul Zilei Mondiale a Vieții Sălbatice.

Totodată, Iohannis a declarat că așteaptă din partea Executivului să vină cu un plan de plantare de copaci pe terenuri nisipoase ori degradate.

„România ocupă un loc special în Europa în materie de biodiversitate, păduri şi viaţă sălbatică. Aproximativ 35% din suprafaţa României este acoperită de păduri, un patrimoniu natural cu o valoare ecologică inestimabilă. Sunt păduri care găzduiesc mii de specii de animale şi plante sălbatice, multe dintre ele dispărute în Vestul Europei. Pădurile şi speciile de floră şi faună pe care le adăpostesc se află, însă, deseori sub ameninţare”, a declarat Iohannis.

Distrugerea habitatelor, o problemă majoră cu care se confruntă țara noastră

Președintele României a mai declarat că în țara noastră, datorită distrugerilor masive a habitatelor unor specii sălbatice, au efecte negative asupra animalelor sălbatice, informează AGERPRES.

,,În ultimele decenii, acţiunile noastre au dus la distrugerea habitatelor unor specii sălbatice, forţându-le să caute hrană în proximitatea aşezărilor umane. Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile. Trebuie pedepsite conform legii în vigoare fără nicio ezitare. Comiterea de abuzuri la adresa animalelor sălbatice, chinuirea şi traficarea lor ne expun suplimentar pe noi, oamenii, la diverse virusuri. Astfel de practici cresc riscul apariţiei unei pandemii, precum cea de COVID-19, care ne-a bulversat sănătatea şi viaţa în ultimul an”, a mai precizat șeful statului.

Biodiversitatea din România trebuie protejată

Șeful statului a mai vorbit și despre faptul că pădurile sunt esențiale în vederea salvării biodiversității din țara noastră.

„Relaţia de respect cu viaţa sălbatică şi cu mediul înconjurător este esenţială pentru sănătatea noastră. Este fundamental să promovăm permanent modele şi practici de gestionare a pădurilor şi a vieţii sălbatice care să susţină atât bunăstarea noastră, a oamenilor, cât şi conservarea pe termen lung a ecosistemelor. Implicarea noastră trebuie să meargă dincolo de protejare, pentru că este necesar să ajutăm natura să se regenereze. Plantarea de copaci contribuie la acest proces de regenerare”, arată Iohannis.