Ion Iliescu, controversatul politician, a împlinit 91 de ani. La doar 18 ani (1948) se număra printre fondatorii Uniunii Asociaţiilor Elevilor din România. Opt ani mai târziu punea bazele Uniunii Asociaţiilor Studenţilor din România. Aceasta era organizată iniţial după modelul uniunilor naţionale ale studenţilor din ţările europene, ca organizaţii profesionale ale studenţilor, potrivit blogului său personal.

A absolvit studiile universitare la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Bucureşti. Ca și alți tineri merituoși, a fost trimis de Partidul Comunist la Moscova, la Institutul Energetic. Astfel, a fost format politic în centrul comunismului stalinist alături de alți tineri români.

S-au vehiculat în timpul comunismului și, mai ales, după Revoluție tot felul de „adevăruri” despre Ion Iliescu. Se spunea că a fost un apropiat al soților Ceaușescu, dar a căzut în dizgrație. Spre deosebire de alți membri importanți ai Partidului Comunist aflați în aceeași situație, Iliescu și-a păstrat însă în continuare privilegiile.

În 22 decembrie 1989, la prânz, după discursul euforic al lui Mircea Dinescu de la Televiziunea Română, apare Ion Iliescu. Printr-un discurs echilibrat, declară că a vorbit deja cu generalul Stănculescu și că armata este de partea populației. În continuare, anunță formarea Consiliului Frontului Salvării Naționale, iar seara apare alături de câteva persoane și propune diferite măsuri.

Ca președinte la Frontului Salvării Naționale, devine extrem de rapid cunoscut și ascultat. La 20 mai 1990, este ales preşedintele României pe perioada Adunării Constituante, cu 85,07% din voturile valabil exprimate. Este instalat oficial în funcţia de preşedinte la 20 iunie 1990.

De persoana lui Ion Iliescu este legată și cea mai sălbatică mineriadă

În repetate rânduri președintele și guvernul sunt contestați ca fiind nedemocratici. În 13 iunie, protestatarii pașnici sunt atacați de muncitorii de la IMGB și alungați din Piața Universității. Aceștia poartă pancarte cu „IMGB face ordine!”, „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gândim!”. Lucrurile degenerează în lupte de stradă.

După amiaza la televiziune se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă: „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.

Minerii ajung în Gara de Nord în 14 iunie la ora 4 dimineața. Conduși de Miron Cozma, aceștia sunt preluați de angajați ai SRI și orientați spre punctele nevralgice ale municipiului București. Minerii devastează o mulțime de clădiri, fură și vânează cu sălbăticie pe studenți și intelectuali. În 15 iunie, la orele prânzului, sunt urcați în autobuze și transportați la complexul expozițional Romexpo. Aici, șeful statului, președintele Ion Iliescu, le mulțumește pentru acțiunea vitejească prin care au salvat democrația din România.

Alegerile prezidenţiale din 27 septembrie 1992 sunt primele de acest fel organizate în conformitate cu prevederile noii Constituţii. Ion Iliescu candidează din partea Frontului Democrat al Salvării Naţionale şi  câștigă mandatul prezidenţial după al doilea tur de scrutin, organizat la 11 octombrie 1992. Obține 61,5% din voturi, fiind instalat oficial în funcţie, pentru un mandat de patru ani, la 30 octombrie 1992.

În 1993 partidul FDSN devine Partidul Democraţiei Sociale din România, iar în iunie 2001 se formează Partidul Social Democrat.

Ion Iliescu a fost ani de-a rândul imaginea acestor partide, ajutându-le să câștige un capital politic semnificativ

La alegerile generale din noiembrie 1996, Ion Iliescu candidează din partea Partidului Democraţiei Sociale din România. De data aceasta pierde în cel de-al doilea tur de scrutin în fața candidatului Convenţiei Democrate din România, Emil Constantinescu. Candidează, în paralel, pe listele pentru Senat şi a devine liderul grupului parlamentar al PDSR pentru această Cameră.

Câştigând alegerile prezidenţiale şi în 2000 cu 66,83% din voturi, Ion Iliescu depune jurământul de credinţă în faţa Parlamentului la 20 decembrie 2000.

La 10 decembrie 2006, este ales cu unanimitate de voturi preşedinte de onoare al PSD.

În prezent, Ion Iliescu este la conducerea Institutului Revoluţiei Române.

Cristinel Gabriel Berea, senator USR-PLUS:

„Institutul, condus de inculpatul Ion Iliescu şi de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în Dosarul Revoluţiei din 1989 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost un institut de mistificare a adevărului despre Revoluţie.”