Ion Iliescu a precizat la Realitatea PLUS că urmăreşte ce se întâmplă în PSD, dar nu mai face parte din viaţa acestui partid: ”Nu aş vrea să fac aprecieri care să influenţeze în vreun fel părerea oamenilor şi situaţia din partid. Urmăresc cu interes, mi-aş dori mai mult, dar nu vreau să fac aprecieri. Din păcate nu sunt prezent în activitatea conducerii de partid. De la distanţă urmăresc. Doar ce se scrie în presă, nu am o relaţie nemijlocită cu conducerea actuală şi nu vreau să fac aprecieri”.

Organizațiile PSD din Transilvania s-au erodat

Unele voci spun că PSD s-a reformat. Vasile Dîncu susține spusele fostului lider PSD și este de părere că organizațiile din Transilvania s-au erodat. 

“Domnul Iliescu are dreptate. Și eu îmi doresc mai mult de la PSD, și președintele Marcel Ciolacu își dorește mai mult. Suntem într-o fază de început a organizării partidului și încă avem multe de făcut.

În ultimii ani, din nefericire, partidul a făcut și lucruri bune, dar și lucruri mai puțin bune, care ne-au distrus brandul, stabilitatea, imaginea, încrederea. 

Cred că trebuie, pe viitor, să refacem centrul de gândire și proiectul partidului, făcând referire aici la Consiliul Național”, a spus Vasile Dîncu. 

Ce planuri are PSD. În Transilvania nu s-au putut coagula echipe

Liderul politic Vasile Dîncu a adus în prim-plan o serie de schimbări pe care social-democrații ar dori să le adopte, toate conducând la o reformă ce va consolida încrederea pierdută în partidul de stânga.

“În scurt timp, chiar de săptămâna viitoare, vom debuta cu departamente. Începem să facem dezbateri publice pe proiectele departamentelor și pe monitorizarea guvernamentală. 

Trebuie să refacem în totalitate Organizația de Tineret, care în acest moment este doar o apariție simbolică. Tinerii trebuie aduși în față, avem nevoie de o prezență mai bună a tinerilor inclusiv în zona de decizie, în viitoarele liste.

De asemenea, avem nevoie să refacem ceea ce înseamnă câteva organizații din Transilvania, unde cu timpul s-au erodat. De ani de zile, au fost județe unde au fost puși doar șefi interimari mereu și au fost schimbați foarte repede președinții interimari. Prin urmare, nu s-au putut coagula echipe. Aceste echipe nu au avut șansa de a prezenta proiecte care să corespundă comunităților lor. Poate că proiectul național a fost neadaptat realității din societățile mixte din punct de vedere etnic. În Transilvania este nevoie și de un proiect care să corespundă mentalității oamenilor, deci o aplicare a proiectelor partidului (n.r. conforme) cu realitatea.

Avem încă de lucru în perioada următoare pentru a moderniza partidul și a-l aduce la mai multă meritocrație. Președintele Ciolacu a început contactele cu Sindicatele și alte organizații fizice. Încercăm să creăm un teren de dezbatere pentru societatea civilă cu care lucrăm și să refacem legătura noastră cu aceasta, fiindcă asta face stânga.

Ne trebuie noi teme, vorbim aici și de zona ecologistă, care este o zonă de stânga și pe care dorim să o integrăm alături de partidele și organizațiile care lucrează în această zonă. 

Avem foarte multe de făcut și chiar dacă de-a lungul timpului nu am fost întotdeauna în consens cu domnul Iliescu, de această dată consider că are dreptate”, a declarat pentru EvZ Vasile Dîncu. 

Radu Moldovan, vicepreşedintele regional al PSD, a refuzat să comenteze afirmațiile lui Ion Iliescu.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea