Potrivit lui Ronald J. Rychlak, unu dintre apropiaţii lui Ion Mihai Pacepa, fostul şef al Departamentului de informaţii Externe al României, s-a stins din viaţă la vârsta de 92 de ani.

În cursul zilei de ieri, Rychlak a fost telefonat de către văduva lui Pacepa, care se află în America, anunţându-l că fostul general de Securitate a decedat, după ce a fost spitalizat fiind depistat cu Covid-19.

“În primele ore ale dimineţii de 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce o recompensă de 2 milioane de dolari şi două echipe separate de asasini sponsorizaţi de România nu au putut. Ion Mihai Pacepa, „Mike” celor care l-au cunoscut, a fost chemat la ceruri pentru răsplata sa veşnică”, a scris Ronald J. Rychlak, un apropriat al fostului şef al DIE.

La viaţa sa, fostul general a activat ca jurist, publicist şi profesor în cadrul Universităţii din Mississippi, la Facultatea de Drept, şi este autorul cărţii „Dezinformarea”, alături de Ronald J. Rychlak,

Potrivit theepochtimes.com:

„Pacepa s-a născut la Bucureşti în 1928. A studiat chimia industrială la Universitatea Politehnică din Bucureşti, dar, înainte de absolvire, a fost recrutat în agenţia de poliţie secretă a Republicii Socialiste România, Securitatea. A fost iniţial repartizat în departamentul de contrasabotaj al Securităţii. În 1955, a fost transferat la Serviciul de Informaţii Externe.”

În cadrul serviciului, Pacepa s-a impus ierarhic reuşind să ajungă şef al staţiei din Frankfurt, Germania de Vest, în anul 1957. Ulterior, acesta a fost declarat şef al noului departament de spionaj industrial al României, fiind considerat unul din oamenii de bază pentru Nicolae Ceauşescu.

A luptat pentru combaterea regimului comunist

Cu toate acestea, în anul 1978, Pacepa a fugit în Vest, dând astfel o lovitură Securităţii şi regimului lui Ceauşescu. Cu ajutorul CIA, fostul general a fugit în America unde a colaborat cu serviciile americane de informaţii pentru combaterea dictaturii lui Ceauşescu.