În data de 17 ianuarie 2021 se împlinesc 21 de ani de la decesul cunoscutului om politic Ion Rațiu. Stabilit la Londra, Ion Rațiu a fost cea mai puternică voce a opoziției împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu.

În data de 17 ianuarie 2021 se împlinesc 21 de ani de la moartea cunoscutului om politic Ion Rațiu. Liderul Uniunii Mondiale a Românilor Liberi s-a stabilit la Londra. A fost cea mai puternică şi consistentă voce a opoziţiei împotriva lui Nicolae Ceauşescu.

Autor al mai multor volume, jurnalist de presă și radio, Ion Rațiu a fost cel mai de succes om de afaceri român în a doua jumătate a secolului XX în domeniul transporturilor maritime și imobiliare. În acelaşi timp, Ion Raţiu a oferit sprijin multor persoane care se refugiau din faţa dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

El a plecat în exil la Londra după instaurarea comunismului în România în 1946. Ion Raţiu s-a dedicat luptei împotriva comunismului. A avut contribuţii regulate la serviciul român al BBC, Radio Europa Liberă și Vocea Americii. În 1957, a publicat „Policy for the West“, o carte de mare succes prin care a criticat atitudinea Occidentului față de Uniunea Sovietică și comunism. În 1975, anul în care a publicat „Contemporary Romania“, Ion Rațiu a decis să-și dedice toată energia luptei pentru o Românie liberă, democratică.

După aproape cinci decenii în exil, Ion Raţiu s-a întors acasă în 1990 şi a candidat la alegerile prezidenţiale din partea PNȚCD. A reușit să intre în Parlament. Și-a servit cu devotament ţara timp de zece ani, dar nu a reușit să învingă în alegerile prezidenţiale pe Ion Iliescu. Chiar și în zilele noastre, mulți români își amintesc de el cu simpatie, numindu-l „cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut“.

Ion Rațiu a murit la Londra, în data de 17 ianuarie 2000. Conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, pentru a fi înmormântat în orașul natal.

Centrul Rațiu pentru Democrație,  lansat în 2004, este un ONG care continuă idealurile promovate de corifeul ardelean

Lansat în iulie 2004, Centrul Rațiu pentru Democrație este un ONG care continuă idealurile promovate de Ion Rațiu. Misiune: încurajarea și promovarea valorilor și comportamentelor asociate democrației, într-un mod nepartizan. Centrul susține proiecte și programe desfășurate la nivel local, național și internațional. Centrul e sprijinit de membri ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj, ai Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu, Europe to Europe. Este sponsorizat de Fundația Familiei Rațiu din Londra. Din inițiativa urmașilor familiilor lui Viorel Tilea si Ion Rațiu, Arhiva Rațiu-Tilea a fost donată Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, conform https://www.ratiudemocracycentre.org/about .