”Abia am așteptat să se organizeze ceva! A fost prea lungă pauza. Mi-a fost dor de competiție” a spus Iosif Popșor, bistriţeanul clasat pe locul al zecelea.

Sunt două tipuri de astfel de competiții cu obstacole: cele comerciale – ca și SPARTAN RACE- care au și adus genul acesta de competiții la noi în România, și cele de pe partea federată- cum suntem noi, care suntem calea de acces spre competițiile europene și mondiale” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, președintele OCR (Asociația Română de sporturi cu obstacole), Raul Fodor.

Bistrița Năsăud reprezentată încă de la primele competiţii

”E un alt tip de competiție. Nu e doar alergare. Ai tot felul de provocări și e mult mai solicitant. Ai obstacole ce țin de echilibru, forța în brațe, rezistență, etc . Traseele au lungimi diferite și obstacolele au punctaj diferit. Sunt unele obstacole obligatorii, care ești nevoit să le faci pentru a  trece mai departe, sau sunt obstacole care NU sunt obligatorii, și ai de făcut altceva ”în schimbul lor”.

Eu am mers în 2018 să văd despre ce e vorba, și de atunci particip de fiecare dată când se organizează. În 2019 am primit DOUĂ invitații la campionatul mondial SPARTAN- pentru că am obținut punctaj bun la Regionale, dar nu am putut participa din cauza costurilor foarte mari„ a explicat Iosif Popșor, militarul care-n timpul liber se pregătește pentru astfel de competiții.

Premii imense pentru câştigător

Pentru a putea participa la competiţiile europene sau mondiale, este nevoie ca la regionale, unde participă mai multe ţări, să se obţină o trifectă, sau altfel spus, un punctaj bun la trei dintre probele competiţiei.

Cu privire la premii, la nivel înalt acestea sunt consistente, premiul cel mare la mondiale fiind de un milion de euro.

”Spre exemplu, în 2018, la mondiale, premiul cel mare a fost de UN MILION de euro. Nu l-a câștigat nimeni, competiția fiind extrem de grea. Favoritul la titlu a renunțat înainte să ajungă la final pentru că deja era epuizat.

Cum spuneam, e un alt tip de competiție, care te provoacă să dai totul. Bineînțeles, îți poți face planuri, poți să alegi CÂT de forțezi la fiecare obstacol, în funcție de punctajul care vrei să-l faci” a mai explicat Iosif.

2020, un an fără competiţii naţionale

Anul trecut nu s-a mai organizat nimic la noi în România. Am avut bilet cumpărat pentru o competiție în afara țării, dar din cauza măsurilor impuse de pandemie am fost nevoit să-mi vând biletul. Competițiile acestea sunt frumoase, dar costisitoare. Și dacă nu ai un sponsor, e mai greu. Cum a fost și cazul meu, să primesc invitația, dar să nu o pot onora din cauza lipsei de fonduri.

Sunt sportivii de performanță, care din sport trăiesc, și atunci au pe cineva în spate, și pot participa la aceste competiții fără probleme. Dar pentru noi, restul, e mai greu. Deși anul trecut nu s-a organizat nimic la noi, nu am lăsat-o mai moale cu antrenamentele.

Nu te poți juca, nu poți face pauze. Trebuie să ai condiție fizică, trebuie să fii pregătit, să vezi la care capitole stai mai rău: echilibru, forța în brațe, etc, și acolo să lucrezi. Pentru că nu ști niciodată peste ce obstacole dai în timpul competiției. Așa că și anul trecut, deși a fost pauză, m-am antrenat.

Din nefericire, nu este la noi în Bistrița zonă în care să mă pot antrena pentru astfel de competiții. Așa că mă pregătesc cum pot, improvizez” a explicat bistrițeanul.

Iosif Popșor, prezent la competiţia World Ninja Challenge, organizată la Sibiu

Iubitorii acestui sport s-au putut bucura weekendul trecut de competiţia World Ninja Challenge.

Pentru prima dată la noi în România a fost organizată, la Sibiu, competiția World Ninja Challenge, care la nivel mondial a ajuns la a VI-a ediție. Abia am așteptat să se organizeze ceva. A fost pauza prea lungă, mi-a fost dor de așa ceva!

Doar că m-am înscris abia cu trei săptămâni înainte de competiție, fiind nevoie, pentru a participa, să fac parte dintr-o federație. Așa că am devenit membru OCR și m-am pregătit pentru competiție, în scurtul timp cât l-am avut la dispoziție” a povestit Iosif.

Iosif Popşor, pe locul 39 mondial

În ciuda faptului că timpul aferent antrenamentelor pentru această competiţie a fost scurt, Iosif Popşor a reuşit să se claseze pe locul al zecelea la nivel naţional şi pe 39 la nivel mondial.

Acesta aşteaptă luna iunie, atunci când se va organiza regionala SPARTAN, la Cheile Grădiştei.

În luna iunie, la Cheile Grădiștei, va avea loc regionala SPARTAN. Sper să nu se anuleze. Totodată, încerc să atrag cât mai mulți spre genul acesta de competiție. Deși participă de toate vârstele- de la copii la oameni mai în vârstă- nu e o competiție obișnuită.

Unii se reîntorc la varianta OPEN- unde e mai lejer, și nu e presiunea competiției – alții vor mai mult. Dar fenomenul e încă nou la noi în România, pandemia a fost o lovitură, dar sper să reușesc să conving și pe alții să participe la astfel de competiții” a mai povestit Iosif Popșor.

Președintele OCR în discuții cu autoritățile locale

Potrivit preşedintelui OCR, acesta doreşte să aibă o serie de discuţii cu autorităţile locale pentru a putea facilita realizarea de zone de antrenament pentru acest gen de competiţii.

Fenomenul e nou la noi în țară, e clar un sport de nișă, dar este interes pentru el. Aduce dinamica în mișcare: alergi, abordezi un obstacol. Alergi, abordezi un obstacol. Viitorul sportului e afară, iar cei ce nu sunt sportivi de performanță se vor plictisi- să spun așa- DOAR să alerge. Va deveni monoton.

De aceea eu cred că cei ce au un prim contact cu acest sport, cu siguranță se vor reîntoarce. Tocmai de aceea vreau să am discuții cu primarii din orașe pentru a crea zone unde cei ce doresc să participe la astfel de competiții să se poată antrena. Avem deja două proiecte în discuție, la Cluj.

Dar vrem să vorbim și cu alți primari ca la marginea orașelor să fie realizate zone de antrenament unde să fie amplasate obstacole” a mai spus Raul Fodor.

Detalii despre OCR și acest tip de competiție la care participă tot mai mulţi românii pot fi găsite AICI.