Altele, așa cum este Islanda,  au înțeles că deciziile în sănatate le iau oamenii de știință, profesioniștii, nu oamenii politci.

Islanda este  singura țară din Europa care poate spune că aproape a scăpat de virusul ucigaș.

Islanda a înregistrat doar 29 de decese, iar ultimul cuvânt îl are întodeauna epidemiologul șef.

Nu premierul, nu vreun reprezentant din Sănătate, numit politic.

“Am decis imediat ce vom face: efectuăm teste, urmărim contactele și izolăm pe toți cei diagnosticați. Am făcut acest lucru agresiv, încă din prima zi”,  a declarat Horolfur Gudnason, epidemiologul șef al Islandei, citat de AFP.

Islanda, singura țară din Europa care a scăpat de Covid. Politicienii n-au niciun amestec

În fapt, s-a reușit la această statistică îmbucurătoare, pentru că statul a fost ferm dintotdeauna. Nu doar în pandemie. Astfel, oamenii au înțeles ce înseamnă restricții.

Oamenii de știință au creat regulile, nu politicienii. Asta contează. Ei știu despre ce vorbesc, politicienii nu”. La fiecare pas, Islanda a urmat știința, condusă de profesorul Gudnason și echipa sa, fără ca politicienii să participe la briefing-urile zilnice, a relatat el, conform AFP.

Modelul islandez: testare în masă

Autoritățile spun că au reușit să țină, după ce au testat în masă.

Islanda are o populație de aproximativ 340.000 de locuitori. A raportat 1.801 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care trei în prima lună de pandemie. Numără 29 de decese.  Până în prezent, Islanda a testat 54.791 dintre locuitorii săi. În prezent, mai are doar 5 cazuri active și de cinci zile nu a mai anunțat niciun caz nou.

Cum se va călători în Islanda

Cu toate acestea, pericolul cazurilor de import bate la ușă.

Guvernul de  la Reydekjavik a precizat că testele vor fi puse la dispoziţie pe singurul aeroport internaţional al insulei, Keflavik.Acest lucru se va întâmpla în vară, cel târziu la 15 iunie. Pasagerii sunt cei care plătesc testarea, scrie digi24.ro

Cei care sunt depistați pozitiv vor sta în carantină 14 zile, iar cei care sunt neinfectați sunt liberi să de deplaseze unde vor.