Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, l-a informat pe secretarul general al organizației, Antonio Guterres, că intenționează să prezinte un proiect de rezoluție pentru comemorarea anuală a evreilor exilați din țările arabe. În Israel se comemorează oficial expulzarea evreilor din statele musulmane. ONU nu marchează deloc, în schimb, investește resurse mari în palestinienii strămutați. Înființarea Statului Israel a fost una din cele mai importante decizii luate de Organizația Națiunilor Unite. Liderii arabi au respins această decizie și au lansat un atac pe scară largă împotriva Statului Israel și a comunităților evreiești înfloritoare din lumea arabă. În timp ce ONU se ocupă de refugiații palestinieni, îi ignoră complet pe evreii din țările arabe, susține acesta.

Sute de mii de familii evreiești au fost deportate din țările arabe și Iran – se arată în scrisoare ambasadorului Erdan adresată secretarului general al Națiunilor Unite. Ambasadorul Israelului a cerut, de asemenea, ca ONU să lanseze un proiect global de cercetare privind deportarea evreilor din lumea arabă și să susțină acest proiect în diferite foruri ale Organizației Națiunilor Unite: ”Vă îndemn să reexaminați abordarea ONU în această privință pentru a împărtăși istoria a 850.000 de refugiați după crearea Statului Israel. ONU trebuie să promoveze cercetări aprofundate asupra tragediei refugiaților evrei. Numai după corectarea acestei nedreptăți istorice, Organizația Națiunilor Unite va putea să își atingă cu adevărat obiectivele”.

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a comentat că pentru ONU sunt refugiați care pot fi uitați, ignorând suferința lor. El a promis că va acționa pentru recunoașterea evreilor refugiați. Nu va fi ușor – a scris ambasadorul Israelului pe rețelele sociale -, dar în urma semnării Acordurilor Abraham, liderii arabi și comunitatea internațională au șansa unei reconcilieri care să fie expresia recunoașterii trecutului prin asumarea adevărului și a enormei nedreptăți, transmite corespondentul Radio România Actualități la New York, Dragoș Ciocîrlan.