Oficialii israelieni din domeniul informațiilor și securității nu au precizat numele bazelor în care SUA ar amplasa sistemele antirachetă Ion Dome achiziționate din Israel.

Aceste sisteme sunt destinate să apere forțele SUA din Golf de eventuale atacuri venite din partea Iranului sau altor forțe militare susținute de regimul de la Teheran.

Tensiuni între SUA și Rusia

Cotidianul israelian Haaretz a mai menționat faptul că Statele Unite vor desfășura baterii ale sistemului Iron Dome în Europa de Est din motive de îngrijorare. Rusia ar putea să atace infrastructura strategică a țărilor aflate în această regiune sau forțele SUA.

Organizaţia Israeliană de Apărare Antirachetă (IMDO), a Direcției pentru Cercetare și Dezvoltare în Apărare din Ministerul israelian al Apărării a livrat, în urmă cu trei săptămâni, a doua baterie de apărare antirachetă Iron Dome câtre Departamentul de Apărare Al SUA.

Sistemul Iron Dome

Cele două țări au semnat în august 2019 un acord pentru două baterii Iron Dome. Bateria a fost produsă de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems. De asemenea, contractul semnat  prevede și cumpărarea a 12 lansatoare, doi senzori, două centre de conducere a luptei și a 240 de rachete interceptoare.

Mai multe surse din partea oficialilor israelieni susțin că SUA a primit aprobarea pentru începerea desfășurării sistemelor de apărare antirachetă în mai multe baze militare americane din Orientul Mijlociu, Orientul Întepărtat și Europa.

„Sunt sigur că sistemul va ajuta armata SUA să apere soldații americani împotriva amenințărilor balistice și aeriene”, a declarat ministrul Apărării Benny Gantz  după livrarea a celei de-a doua baterie de apărare antirachetă Iron Dome.

Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries și Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat în America. Sistemul a fost testat pe teritoriul SUA acum trei ani.

Investiții de peste 1 miliard de dolari

Guvernul american a investit 1 miliard de dolari pentru achiziția unor componente ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome.

Iron Dome este conceput să intercepteze și să distrugă rachete cu rază scurtă de acţiune, mortiere și rachete de croazieră.  Un sistem Iron Dome are 20 de rachete, plus 3-4 lansatoare. Rachetele pot fi lansate pe o distanță între 4 până la 70 m distanță.