Elizabeth Báthory de Ecsed, sau Báthory Erzsébet, este una din cele mai controversate personaje din istorie. Iată povestea ei, așa cum apare în cronici.

La 26 decembrie 1609 sau 1610 (sursele nu sunt concludente), contele Gyorgy Thurzo face o vizită de investigație la Castelul Csejthe din Ungaria, la ordinele regelui Matthias și o descoperă pe contesa Elizabeth Bathory care conduce o sesiune de tortură a unor tinere fete. Bathory era deja cunoscută în zonă pentru că tortura și ucidea slujitori și țărani, dar titlul și rudele sale de rang înalt au făcut-o, până în acest moment, de neatins. Activitățile ei pline de durere și sânge i-au determinat pe mulți contemporani să o citeze drept unul dintre primii vampiri din istorie.

Elizabeth Bathory s-a născut în Transilvania în 1560 într-o familie distinsă care include regi, cardinali, cavaleri și judecători. Deși a numărat multe persoane luminate printre rude, arborele genealogic avea și rude serios tulburate la cap. Unul dintre unchii ei a ințiat-o în satanism, în timp ce de la mătușa ei a învățat totul despre sado-masochism. La vârsta de 15 ani, Bathory era căsătorită cu contele Nadady, iar cuplul s-a stabilit în Castelul Csejthe. Pentru a-i fi pe plac soției, soțul ei ar fi construit o cameră de tortură conform specificațiilor ei.

Tortura lui Bathory a inclus știfturi și ace introduse sub unghiile servitoarelor sale, apoi le lega, le unge cu miere și le-a lăsat să fie atacate de albine și furnici. Deși contele a participat la cruzimile soției sale, el se pare că a reușit să-i înfrâneze impulsurile; când a murit la începutul anilor 1600, ea a devenit mult mai rea. Cu ajutorul fostei sale asistente, Ilona Joo, și a vrăjitoarei locale Dorotta Szentes, Bathory a început să răpească fete țărănești pentru a le tortura și ucide. Adesea a mâncat bucăți de carne de la victime și o fată nefericită a fost chiar obligată să gătească și să-și mănânce propria carne. Se pare că Elisabeth Bathory credea că sângele uman o va face tânără și sănătoasă pe vecie.

Atâta timp cât familia ei a condus guvernul local, crimele lui Bathory au fost ignorate până în 1610. Dar regele Matthias a intervenit în cele din urmă, deoarece Bathory începuse să caute victime printre fiicele nobililor locali. În ianuarie 1611, Bathory și compliceii ei ei au fost judecate pentru 80 de acuzații de crimă. Toți au fost condamnați, dar numai Elisabeth Bathory a scăpat de executare. În schimb, a fost închisă într-o cameră a castelului care avea doar fante pentru aer și mâncare. A supraviețuit timp de trei ani, dar a fost găsită moartă în august 1614.