Judecătorii spun că există riscul ca toate hotărârile judecătorești definitive să fie desființate, dacă ordonanța va fi declarată neconstituțională de Curtea Constituțională(CCR)

Ministrul Justiției, Stelian Ion, este deja aspru criticat de magistrați

Concret, magistrații explică ce presupune adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru organizarea judecătorească: încălcarea Constituției a voinței poporului care a votat la referendum, cu efecte devastatoare pentru justițiabili. Cu alte cuvinte, ministrul Justiției, Stelian Ion, avocat de profesie, a început mandatul cu o critică uriasă din partea celor care înfăptuiesc justiția.

Adoptarea unei ordonanțe de urgență pe chestiuni ce țin de organizarea judiciara, în cazul de față prorogararea intrării în vigoare a unor prevederi legale privind compunerea completelor de judecata în apel, desconsideră votul a peste 6,4 milioane de cetățeni și Constituția României. Reamintim că, în anul 2019, cu ocazia alegerilor europarlamentare, a avut loc și un “referendum pe justiție”, iar una dintre întrebări a fost: “Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgentă în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”. Referendumul a fost adoptat, peste 6,4 milioane de cetățeni votând „DA”.

Adoptarea unei ordonanțe de urgență cu privire la organizarea judiciară, cum a făcut Guvernul României în data de 30 decembrie 2020, încalcă flagrant voință poporului suveran, ignora deciziile Curții Constituționale și, daca ordonanță adoptata în data de 30 decembrie vă fi declarata neconstitutionala, cum este previzibil, vă periclita grav securitatea juridica, prin anularea unor hotărâri judecătorești definitive pentru că au fost pronunțate de completuri de judecata nelegal constituite.

Solicităm Guvernului să abroge ordonanța de urgentă adoptată ca urmare a propunerii ministrului Justiției, Stelian Ion, pentru modificarea organizării judiciare, lășând Parlamentul să decidă cu privire la acest subiect”, se menționează în scrisoarea publică transmisă Guvernului Cîțu.

Stelian Ion, noul ministru al Justiției, spune că a fost luată această decizie ca urmare a solicitărilor de la Consiliul Superior al Magistraturii.