Localitățile Variașu și Grăniceri, ambele din județul Arad, urmează să fie legate de punctele de trecere a frontierei permanente de localitățile Dombegvhaz și Elek.

În acest sens, miniștrii de Externe din Ungaria și România au parafat formarea acestor puncte de trecere a frontierei.

„Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut consultări politice cu omologul ungar, Peter Szijjártó, la Jula/Gyula, Ungaria, în contextul în care în 2021 se împlinesc 25 de ani de la semnarea Tratatului între România și Ungaria de înțelegere, cooperare și bună-vecinătate din 1996. Întâlnirea a avut loc și cu scopul de a semna Protocolul celei de a 8-a sesiuni a Comitetului de Specialitate româno-ungar de Colaborare în Problemele Minorităţilor Naţionale, precum și două acorduri pentru înființarea a două noi puncte de trecere a frontierei, pe conexiunile transfrontaliere Variașu Mic-Dombegyhaz și Grăniceri-Elek”, anunţă reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe din România.

Potrivit celor spuse de către Bogdan Aurescu, înființarea acestor puncte de frontieră pe două legături transfrontaliere de interes local, Grăniceri-Elek și Variașu Mic-Dombegyhaz, va ajuta în mod real la intensificarea contactelor interumane pe cele două părți ale frontierei.

Ministrul de Externe al României: Semnarea acornurilor ne permite să stimulăm conexiunile dintre cele două țări

La încheierea întâlnirii, ministrul român de Externe a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, următoarele:

„Am semnat cele două documente bilaterale care reprezintă, împreună, un Acord privind înființarea a încă două puncte de trecere a frontierei. Iar semnarea acestor acorduri, care este foarte importantă, ne permite să stimulăm și mai mult conexiunile dintre cele două țări, relațiile dintre cetățenii celor două țări.

Asta este foarte important și sperăm că, o dată cu aderarea României la Spațiul Schengen – și îi mulțumesc și pe această cale domnului ministru Szijjártó pentru susținerea pe care Ungaria o acordă aderării României la spațiul Schengen – sperăm că aderarea la spațiul Schengen și aplicarea integrală a acquis-ului Schengen de către România va face ca aceste bariere să dispară și să eliminăm complet controalele de la frontierele noastre.

Înființarea acestor puncte de frontieră vine după ce, recent, la Comisia mixtă economică care a avut loc în aprilie, la Budapesta, s-a semnat Acordul privind conexiunea drumului expres Satu Mare – Oar (RO) şi Mateszalka – Csenger (HU). De asemenea, vom crea și un nou punct de trecere a frontierei, în urma încheierii acestui acord”.