Conform „Agerpres”, mai puţin de jumatate din angajatii din  învatamantul bistriţean intenţionează să se vaccineze anti-COVID-19. Trei sferturi dintre cei care şi-au arătat disponibilitatea de a se vaccina sunt cadre didactice. Datele au fost centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud.

Inspectorul şcolar general, Mihai Mureşan, a declarat joi, pentru Agerpres, că statistica este una fluctuantă, procentul putând fie să crească, fie să scadă, deocamdată sunt aproape jumătate din angajaţii din învăţământ:

„Am transmis ieri la minister şi, la cadre didactice – 48,42%, la didactic auxiliar – 51,05%, iar la nedidactic – 38,23%. (…) Datele sunt fluctuante. La momentul când se va începe campania, la didactic poate însemna şi 65%, fără probleme, dar şi mai puţin de 48,42%, pentru că nu ştie nimeni, dintre cei care au spus acum că intenţionează să se vaccineze, dacă chiar vor face asta”, a spus Mureşan.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a mai precizat că situaţia din judeţ se încadrează în media naţională şi că, el, personal, a decis să se vaccineze anti-COVID.

În județul Bistrița-Năsăud a avut loc de curând un scandal legat de obligativitatea vaccinării.

Până în momentul de față, numărul total al angajaţilor din sistemul educaţional care au anunţat că doresc să se vaccineze este de 2.302 persoane. Dintre cei care vor să se vaccineze, 1.712 sunt personal didactic.

Măsuri luate la nivel național

Tocmai pentru a informa cetățenii despre procesul de vaccinare și implicațiile acestei acțiuni, Ministerul Educaţiei a solicitat tuturor şcolilor, inspectoratelor şcolare şi universităţilor publicarea pe pagina web proprie a linkului către Platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

„Ministerul Educaţiei mulţumeşte învăţământului superior medical românesc pentru disponibilitatea de implicare în promovarea informaţiilor corecte în legătura cu vaccinarea anti COVID-19, precum şi tuturor universităţilor care şi-au oferit sprijinul pentru organizarea centrelor de vaccinare. Prin prisma importanţei reprezentată de corecta informare privind vaccinarea, în scopul creşterii siguranţei sanitare în şcoli, universităţile de medicină şi farmacie şi universităţile care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie îşi declară disponibilitatea de organizare şi participare în webinarii şi sesiuni de informare destinate personalului din sistemul naţional de educaţie”, precizează comunicatul.

Ministerul Educaţiei a apreciat disponibilitatea şi responsabilitatea învăţământului superior medical, prin punerea la dispoziţie a resurselor de informare. Acestea sprijină întregul sistem de învăţământ cu privire la clarificarea întrebărilor legate de vaccinul anti-COVID-19 şi campania de vaccinare.