Jurnaliștii care folosesc drone riscă închisoare în Ungaria

Guvernul de la Budapesta a mai realizat o îngrădire presei. Ziariștii care folosesc dronele în investigațiile jurnalistice riscă închisoare. A fost pusă în vigoare o lege prin care imaginile cu proprietăți private nu pot fi difuzate pentru că încalcă dreptul la viață privată. Totul a pornit de la o jurnalistă care a filmat domeniile luxoase ale mai multor apropiați ai lui Victor Orban.

În octombrie anul trecut, jurnalista Gabi Horn a primit un apel telefonic din partea autorităţilor maghiare în legătură cu un articol despre proprietăţile unui oligarh maghiar, publicat pe site-ul Atlatszo. Jurnalista a crezut iniţial că va fi deschisă o anchetă de corupţie, dar s-a dovedit că ea era cea anchetată, pentru achiziţie ilegală de drone.

Filmări cu drone care au dezvăluit averi fabuloase ale apropiaților lui Victor Orban

Un site maghiar a dezvăluit recent fabuloasele averi ale apropiaților premierului ungar. Totul a fost filmat cu dronă. Autorii investigației au fost chemați însă la poliție ca să dea explicații de unde și când și-au achiziționat dispozitivul de zbor controlat de la distanță.

Cele prezentate au avut loc în toamnă și totul părea că s-a terminat. Dar, din ianuarie, a intrat în vigoare o lege noua care nu mai permite publicarea nici unei imagini fără acordul proprietarului.

”Legea complică sarcina celor care anchetau corupția”, susține Gabi Horn

În opinia jurnalistei Gabi Horn, noua lege „complică sarcina celor care anchetau corupţia şi deturnarea banilor publici şi a fondurilor europene”. Ea a mai spus că pentru jurnaliştii maghiari sunt tot mai multe restricţii, iar „canalele oficiale nu răspund solicitărilor”. În aceste condiții, jurnalista a susținut că utilizarea dronelor a fost foarte utilă în această perioadă.

În cazul de față, filmările cu dronă vizau averile fabuloase ale unor oligarhi ungari. Guvernul invocă reglementările europene privind siguranță și viață privată. Chiar și piloții de drone comerciale sau amatori spun că legea este exagerată. Noile reglementări complică, și din punct de vedere vizual, dezvăluirile despre corupția din Ungaria pe care le publică site-uri ca acesta.

Presa maghiară s-a etatizat în timpul guvernării Victor Orban

De asemenea, jurnalista nu este singura voce critică la adresa guvernului. Cel mai vechi post de radio independent din Ungaria nu va mai putea să emită în FM din 15.02.2021. Consiliul Național pentru media i-a retras licența pe motiv că nu a prezentat la timp mai multe documente administrative.

Presa ungară este în momentul de față în proporție de 55% de stat. Creșterea este de 20% de la venirea la putere a lui Viktor Orban. Țara vecină este acum pe locul 89 din 180 în ce privește libertatea presei, față de locul 23 unde era acum 10 ani.