Timişoara a fost inclusă de către cotidianul britanic The Independent pe lista destinaţiilor care merită să fie vizitate în anul 2021. Ajături de judeţul nostru, pe lista britanicilor se află şi Jerez de la Frontera (Spania), Rijeka (Croaţia), Wroclaw (Polonia), Sète (Franţa), Lahti (Finlanda), Düsseldorf, (Germania), Cork (Irlanda), Braga (Portugalia) şi Timişoara (România). Toate acestea au fost sau urmează a fi Capitale Europene ale Culturii.

„O altă Capitală Europeană a Culturii, de această dată pentru anul 2023 (trebuia să deţină acest titlu anul viitor, dar mandatul său a fost amânat din cauza pandemiei). Poate că nu aţi auzit de cel mai mare oraş din vestul României, dar toate acestea îi dau mai mult farmec.

Aflat pe malul nordic al râului Bega, oraşul Timişoasa este uneori numit şi Mica Vienă datorită arhitecturii sale secesioniste, a istoriei sale bogate şi a melanjului de culturi care şi-au lăsat amprenta.

Romanii, tătarii, turcii, austriecii şi germanii pot fi recunoscuţi în stilul oraşului. Găzduieşte deja spectacole muzicale şi teatrale pe tot parcursul anului, dar oferta culturală va creşte, fără îndoială, în următorii câţiva ani, în contextul în care se pregăteşte pentru mandatul de Capitală Europeană Culturală”, scriu jurnaliştii de la The Independent.

Timişoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023

Potrivit unei decizii din data de 23 decembrie 2020, a acţiunii Capitale Europene ale Culturi, titlul respectiv a fost reprogramat. Astfel, Timişoara şi Elefsina (Grecia) or să devine Capitale Europene ale Culturii peste doar doi ani de zile.

„Momentul de astăzi reprezintă un nou început pentru ca Timișoara să devină Capitală Europeană a Culturii, în anul 2023. Imediat ce va fi pusă la punct legislația națională, și sper că se va întâmpla cât mai curând posibil, vom demara toate procesele necesare pentru ca acest proiect să fie, alături de Sibiu, o nouă carte de vizită pentru România.

Va fi nevoie de o colaborare strânsă la nivel de autorități, între Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș. Așa cum am susținut în timpul mandatului meu și așa cum experiența ne-a demonstrat, parteneriatele sunt cele care pot asigura buna desfășurare a acestui grandios proiect ”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.