Kelemen Hunor a precizat că autonomia nu înseamnă secesionism ci subsidiaritate și nu lezează în niciun fel integritatea teritorială.

Da, există această sensibilitate, zic eu absolut fără nicio bază, dar o înţeleg, da, fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universităţile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării.”, a mai spus Kelemen Hunor.

Ținutul Secuiesc face parte din România

Vicepremierul României, a mai punctat faptul că Secuimea face parte din România, precum Țara Moților sau Dobrogea.

,,Acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică.  Asta este ceva în plus faţă de Oltenia, faţă de Moldova, faţă de Muntenia. O competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale. Dar, în rest, lucrurile ar trebui să meargă paralel. Decizii lăsate în mâna comunităţilor locale, în cele mai multe domenii, cu mici excepţii, asta am spus de fiecare dată” a spus liderul UDMR.

Problematica minorității maghiare

El a mai menționat faptul că de fiecare dată, în luptele politice interne, problema loialității maghiarilor a fost pusă în discuție.

Dacă de fiecare dată când partidele mari româneşti intră în război, nu cu noi, nu cu ţara, nu cu cetăţenii, cu ei, că aşa e în politică şi ne bagă pe noi în această luptă, atunci imediat apar tensiuni. (…)Dacă tot timpul se pune la îndoială şi sub semnul întrebării loialitatea maghiarilor din România, asta e o problemă.  Eu m-am născut aici, sunt cetăţean român şi exact cum orice om din această ţară respectă ţara şi eu sunt loial, sunt şi maghiarii. Să nu se pună la îndoială niciodată loialitatea maghiarilor din România, fiindcă nu e corect”, a mai specificat Kelemen Hunor.

Lidelu Uniunii a mai precizat că folosirea steagului Ținutului Secuiesc ,, nu este împotriva românilor sau a României”.