În perioada în care PNL şi USR PLUS îşi încordă muşchii şi fac declaraţii mai mult sau mai puţin belicoase încercând să-şi arate forţa, UDMR adoptă o poziţie a logicii şi moderaţiei. Cel puţin în cadrul public.

Conform RADOR, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a acordat un interviu mass-mediei publice ungare. În opinia sa, elementul esenţial al participării UDMR la coaliţie este programul. Rămâne însă de văzut dacă din programele celor trei partide se va reuşi elaborarea unui program comun acceptabil pentru fiecare, de natură a le permite să acţioneze rapid şi eficient, a subliniat Kelemen. Expectanţele UDMR în ceea ce priveşte alcătuirea unui program de guvernare comun pot fi incluse în două teme diferite: prima se referă la siguranţa păstrării identităţii etnice, iar cealaltă la consolidarea siguranţei existenţiale. Principalele priorităţi sunt învăţământul şi sănătatea. Totodată este nevoie de protecţia locurilor de muncă, de creştere economică, de anumite reforme în administraţia publică, pentru ca traiul oamenilor să nu fie pus în pericol, a detaliat preşedintele UDMR. La împărţirea funcţiilor ar trebui urmat principiul proporţionalităţii, adică coaliţia să gestioneze în comun toate funcţiile, inclusiv poziţia de premier, preşedinţia Senatului şi a Camerei Deputaţilor, comisiile de specialitate şi structura guvernului.

Opinia lui  Kelemen Hunor este în consens  cu declaraţiile din spaţiul public ale Preşedinţiei, precum şi cu afirmaţiile celorlalte două partide din viitoarea coaliţie, în sensul învestirii noului guvern de centru-dreapta până la Crăciun.

Întrebat câte funcţii ministeriale ar însemna prezenţa proporţională a UDMR în guvern, Hunor Kelemen a spus că acesta depinde de structura guvernului, dar în cazul unui cabinet compus din 18 miniştri poate fi vorba de cel mult 3 portofolii.

Propunerea apărută în presa română, potrivit căreia, dacă PNL numeşte prim-ministrul, ceilalţi doi parteneri de coaliţie ar trebui să ocupe preşedinţia celor două camere ale parlamentului, l-a determinat pe  preşedintele UDMR să  precizeze: „Consider corect şi acceptabil principiul ca cele mai importante trei funcţii să fie împărţite între partenerii de coaliţie, însă deocamdată nu am discutat acest subiect”.

Referitor la nominalizarea primului ministru, Hunor Kelemen a afirmat că PNL nu a cerut opinia UDMR înainte de a-l propune pe Cîţu în această funcţie. El a mai adăugat că, în privinţa persoanei premierului, preşedintele ţării şi-a exprimat doar convingerea că va trebui să se ia în considerare propunerea celui mai mare partid, iar acesta îl propune pe Florin Cîţu. Hunor Kelemen a remarcat că atât el, cât şi liderii USR au semnalat în prealabil în mod explicit că numirea în fruntea unui guvern politic a unui fost şef de Stat Major nu este oportună.  Bineînţeles, aceasta nu înseamnă că Ciucă nu ar fi un bun ministru al apărării, însă nu se poate accepta ca un guvern politic să fie condus de un militar. În privinţa desemnării lui  Florin Cîţu ca prim-ministru propus de PNL, Kelemen Hunor a spus:

„ UDMR i-ar fi acordat încrederea deja în luna martie, însă Florin Cîţu a renunţat atunci la candidatura sa. Este logic ca cel mai mare partid din coaliţie să propună şeful guvernului, iar dacă el va conduce negocierile de coaliţie despre programul de guvernare şi structura executivului, atunci UDMR îl va putea accepta”.

Kelemen a adăugat că UDMR nu a avut experienţe negative în ceea ce priveşte activitatea lui Cîţu ca ministru al finanţelor.

Cu privire la mandatul primit de la alegătorii maghiari pentru reprezentarea la nivel naţional a intereselor comunităţii locale, Kelemen Hunor a explicat în cadrul interviului acordat presei din Ungaria:

„UDMR insistă în continuare asupra descentralizării; pentru ea prioritatea este întotdeauna ridicarea nivelului de trai al comunităţilor maghiare. Guvernarea trebuie să îmbunătăţească viaţa oamenilor, ceea ce trebuie să fie valabil şi pentru maghiarii din Transilvania” .