Liderul UDMR, Kelemen Hunor susține că a analizat bine discursurile antimaghiare din 2020 și a ajuns la concluzia că totul a fost o reacție politică

Nu a existat nici o alianţă ocultă cu nimeni, asta ştia şi preşedintele Iohannis (…) Am discutat cu preşedintele Iohannis şi în acest moment noi ne-am întors spre viitor. Asta nu înseamnă că trecutul se uită.  Că nu s-a întâmplat nimic, dar acum, în acest moment, important este să vedem ce putem să facem în această coaliţie împreună pentru această ţară. Eu am avut o dilemă anul trecut. Dacă acea intervenţie a preşedintelui Iohannis făcea parte din lupta politică între PNL – PSD, sau era o schimbare de paradigmă. Eu cred că astăzi pot să spun că a fost parte a luptei politice şi nu mai mult. Atât şi nu mai mult (…)”, a spus Kelemen duminică, potrivit Agerpres.

După acest discurs, a venit un val de plângeri de discriminare din partea maghiarilor. Într-un final, Iohannis a ajuns să fie amendat de Consilul pentru Combaterea Discriminării. Instanța a decis păstrarea amenzii.

Kelemen Hunor. Lupta PNL-PSD s-a dat prin Ardeal și UDMR

Cu toate acestea, UDMR a ajuns să fie la guvernare, mai exact într-un parteneriat politic susținut de Iohannis.

Despre această situație, Hunor susține că este o decizie în favoarea unei bune guvernări și maghiarii nu au de gând să fie implicați în lupte politice.

„În 30 de ani, de fiecare dată, când în dezbaterea politică, în lupta politică internă au fost introduse astfel de teme. Noi am spus că e o greşeală uriaşă, fiindcă noi am spus că nimeni nu vrea să vândă Ardealul. Nimeni nu vrea să rupă Transilvania şi, de fiecare dată, am rugat şi eu şi colegii mei, pe competitorii politici: ‘Găsiţi alte subiecte, fiindcă sunt multe teme importante şi interesante pentru fiecare om . Nu ne mai băgaţi în lupta voastră internă”. Şi anul trecut s-a întâmplat iarăşi, s-a repetat istoria. Vreau să cred că nu se va mai repeta niciodată, fiindcă nu merită nimeni, niciun om să fie speriat cu astfel de chestiuni şi, oricum, bătălia politică trebuie să rămână, hai să-i spunem aşa, între anumite limite normale şi acceptabile”, a afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.