Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că nu există posibilitatea introducerii unui lockdown în România. De asemenea, el a mai declarat că următoarea perioadă va fi dificilă, iar românii trebuie să respecte regulile impuse.

„Ne aşteaptă o perioadă dificilă. Sunt convins că împreună vom reuşi să trecem peste această perioadă. Valul trei a ajuns şi în România şi dacă ne uităm ce se întâmplă în Ungaria şi chiar în Slovacia, Austria, Germania, Franţa chiar, ce restricţii sunt acolo, atunci putem spune că nici noi nu vom fi feriţi de valul trei.

Deocamdată nu există o explozie a cazurilor zilnice, dar dacă ne uităm la Terapie intensivă deja există o aglomerare şi o presiune asupra sistemului sanitar. (…) ”, a preziat Hunor.

Noaptea de Înviere nu vor fi restricții până la 2 dimineața

Liderul UDMR a amintit faptul că spitalele sunt arhipline, iar măsurile adoptate asigură acea distanțare necesară, ce previne răspândirea noului coronavirus.

,,Ce se va întâmpla, dacă incidenţa va creşte sau nu va creşte, dacă va fi o presiune mai mare pe spitale sau nu, în mare măsură depinde de noi.

Noi am spus că nu vom merge în direcţia unui lockdown total, sunt nişte măsuri care asigură acea distanţare şi acea posibilitate de a nu se aglomera în spaţii publice, prin care putem ţine sub control pandemia”, a spus Kelemen Hunor joi, potrivit Agerpres.

Vicepremierul a amintit românilor că în noaptea de Înviere, restricțiile se vor impune doar de la ora 2 dimineața.

Vaccinarea este singura care prin care scăpăm de pandemie

„Sigur, anul viitor vom avea Paşti din nou, vom avea şi peste doi ani, important este să fim şi noi, să nu se întâmple fără noi.

Am discutat cu reprezentanţii tuturor cultelor, acum zece zile, la Guvern şi am ajuns la concluzia că slujbele pot fi ţinute, în ziua de sâmbătă spre duminică nu vor fi restricţii până la 2 dimineaţa şi la Paştele ortodox la fel. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim atenţi, dar intenţia este să abordăm echilibrat, raţional şi cu măsură bine cugetată această perioadă”, a mai precizat Hunor.

Kelemen Hunor a îndemnat toți românii să se vaccineze deoarece reprezintă singura cale prin care lucrurile pot să devină la normalitate.

Sigur, vaccinarea ne ajută, dar suntem încă departe de a spune că am ajuns la 65 – 70% de cetăţeni vaccinaţi, de aceea: atenţie, grijă, responsabilitate. Deciziile pe care le-am luat nu le-am luat de plăcere.

Încercăm să găsim, prin aceste decizii nuanţate, o metodă prin care reuşim să ne păstrăm şi libertatea, dar şi sănătatea putem ocroti. Sunt convins că marea majoritate a cetăţenilor sunt extrem de conştienţi şi responsabili şi ştiu ce au de făcut”, a arătat Kelemen Hunor.