Administrația Prezindețială a anunțat că Klaus Iohannis a promulgat legea prin care sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Pe 17 februarie s-a votat în Parlament eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Proiectul de lege prevede ca nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a anunțat că nu a sesizat Curtea Constituțională legea prin care parlamentarii rămân fără pensiile speciale. Asociația Foștilor Parlamentari a înaintat Avocatului Poporului o petiție prin care cereau ca legea promulgată de către președintele României nu este constituțională.

„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber, pentru Digi24.ro.

Asociația Foștilor Parlamentari susțin pensiile speciale pentru parlamentari

Reprezentanții Asociației Foștilor Parlamentari susțin că parlamentarii ar trebui să aibă pensie specială, asemenea cum și magistrații primesc. Ei susțin că este ,,descriminatoriu” faptul că cei care aplică legea primesc pensie specială, iar cei care fac legea nu mai au dreptul.

Totodată, promulgarea legii de eliminare a pensiilor speciale dedicate parlamentarilor ,, aruncă în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor”.

În petiția reprezentanților AFP, adoptarea acestui act legislativ pune în discuție drepturile câștigate. Ei susțin că pensiile speciale sunt un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraților.

Kelemen Hunor: Avem nevoie de o dezbatere rațioanală privind pensiile speciale

Vicepremierul Kelemen Hunor a susținut că e nevoie de o dezbatere rațională privind pensiile speciale. Liderul UDMR nu e de acord cu acordarea unei pensii mai mari decât salariul.

„Dincolo de populism, ar trebui să purtăm o discuţie cu argumente raţionale. Ce doreşte să facă statul român cu anumite categorii profesionale, care sunt în serviciul public, au nişte restricţii, incompatibilităţi foarte serioase, cum sunt magistraţii, judecătorii şi procurorii, cum sunt militarii, indiferent dacă vorbim de armată sau de alte structuri, cum sunt politicienii, parlamentarii, primarii, care în timpul mandatului nu au voie să facă anumite lucruri şi e bine să fie aşa. Şi atunci, trebuie o discuţie foarte serioasă şi să lăsăm populismul la o parte”, a specificat Kelemen Hunor potrivit Agerpres.