După prima rundă de consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, Klaus Iohannis a anunțat că încă nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru.

„Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanţii acestor formaţiuni şi mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”, a afirmat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni. Potrivit preşedintelui, este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări.

Negocieri la Cotroceni. Orban: „PSD a ţinut în loc România 30 de ani”

Tot luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii nu sunt de acord cu nicio participare la guvernare a PSD.

„Nu suntem de acord cu nicio participare la guvernare a PSD. PSD a ţinut în loc România 30 de ani, PSD, trei ani de zile după ce a primit încrederea în 2016, a făcut cu totul şi cu totul altceva decât a promis românilor. Mai mult decât atât, s-a comportat ca un partid care nu merită să deţină nicio părticică de putere în România. Noi am hotărât posibilii parteneri prin hotărârea Biroului Politic Naţional în mandatul pe care îl avem – USR PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor”, a spus Orban la sediul PNL. El a subliniat că nu a existat „nicio secundă niciun fel de discuţie, nici măcar neoficială, legată de o altă majoritate” decât cea cu USR PLUS, UDMR şi minorităţile naţionale.

Fostul premier a mai spus că este posibil ca un coleg de-al său să se fi întâlnit cu copreşedintele AUR, George Simon.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a propus, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, un Guvern de uniune naţională cu premier Alexandru Rafila. Potrivit lui Ciolacu, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că propunerea PSD de premier în persoana lui Alexandru Rafila este una ”onorabilă”.