Klaus Iohannis a mai susținut că măsurile de restricție se vor relaxa gradual, pe măsură ce numărul de infectări cu COVID-19 va scădea.

„Fără vaccinare nu putem să ieşim din pandemie, este foarte clar. Calea de ieşire din pandemie este vaccinarea în masă. Eu sunt implicat din capul locului în campania pro-vaccinare.

Voi continua, voi vizita centre de vaccinare, voi discuta cu oamenii. Voi face afirmaţii publice precum astăzi: dragi români, mergeţi şi vă vaccinaţi!”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni, relatează Agerpres.

Iohannis: Campania de vaccinare merge bine

Șeful statului a mai susținut că este mulțumit de cum merge campania de vaccinare.

„Deocamdată, pot să spun că merge bine campania. Avem în jur de 100.000 de persoane vaccinate zilnic. Pe măsură ce pandemia se reduce, deci dacă vedem că se reduce numărul de infectări, numărul de persoane la ATI, numărul de decese, din păcate, încă prea mulţi mor de această boală.

Gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a controla răspândirea acestui virus. Comitetul naţional evaluează permanent împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică. Fac propuneri şi veţi vedea că uşor, uşor se atenuează câte o măsură. Pe urmă începem să renunţăm la anumite măsuri până când, în final, ieşim din pandemie şi ne reluăm viaţa normală”, a explicat preşedintele Iohannis.

Nu există altă alternativă pentru a scăpa de vaccinare

Iohannis, întrebat dacă există o soluție de rezervă în cazul în care nu se ajunge să se vaccineze 70 % din populație, președintele a precizat că nu există.

„Dragii mei, nu există variantă de rezervă. Asta este vestea tristă. Vestea bună este că vom dispune de suficiente doze de vaccin. Ne vaccinăm, ieşim din pandemie. Dacă nu ne vaccinăm, atunci pandemia se va tot continua. Se vor tot îmbolnăvi oameni, vor tot muri oameni de această boală şi nu cred că cineva îşi doreşte aşa ceva”.

Totodată, Iohannis a mai spus că se va renunța și la prelungirea stării de alertă, pe măsură ce cazurile de COVID-19 scad.

„Evident că, în măsura în care se reduce pandemia şi se reduce numărul de îmbolnăviri, la un moment dat, la o analiză serioasă, se va renunţa la prelungirea stării de alertă. Eu, personal, îmi doresc cât mai repede să ajungem în această etapă”, a conchis preşedintele.