Klaus Iohannis  fost prima persoană vaccinată și a marcat astfel începerea celei de-a doua etape a campaniei de imunizare împotriva COVID-19.

,,Vaccinul este sigur, eficient și recomand tuturor să se vaccineze. Vaccinare impreună cu respectarea normelor în vigoare  ne vor scoate din pandemie. Vă doresc multă sănătate”, a declarat într-o scurtă conferință de presă Klaus Iohannis.

A doua etapă de vaccinare începe în 15 ianuarie

Începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00, se vor putea programa pentru vaccinare persoanele de peste 65 de ani și cele aflate în evidența cu boli cronice și angajații din domenii esențiale.

Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane, a precizat Valeriu Gheorghiță.  

Programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se poate face individual, prin serviciile de call center și prin medicii de familie.

Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național pentru Planificarea Vaccinării Covid-19 în România.

Peste șase milioane de persoane ar putea să fie vaccinate în etapa a II-a de imunizare. Din estimările autorităților, doar 50% dintre aceste persoane vor accepta să se vaccineze în perioada următoare.

Până la finalul lunii ianuarie, România trebuie să primească 600.000 de doze de vaccin produs de către compania Pfizer/BioNTech.