Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, cele 30 de miliarde de euro reprezintă pentru România o adevărată şansă de dezvoltare şi de realizare a reformelor care au fost amânate ani şi ani de zile.

“Am convenit astăzi, în cadrul şedinţei cu liderii coaliţiei de guvernământ, cu prim-ministrul şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care urmează să fie supus aprobării Executivului şi, ulterior, transmis Comisiei Europene pentru negociere.

Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezintă o şansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar şi societăţii româneşti o rezistenţă sporită în cazul unor viitoare crize.

Totodată, este important să înţelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâţia ani, reforme care vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea şi modernizarea activităţii în sănătate, în economie, în educaţie şi în administraţie”, a declarat Klaus Iohannis.

Servicile de sănătate, accesate mai uşor

Klaus  Iohannis a ţinut să evidenţieze faptul că un deosebit accent va fi orientat către îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate, prin intermediul dezvoltării reţelei de spitale, creearea de centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile, precum şi dotarea lor cu aparatură, cabinete cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici.

“Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro”, a arătat Iohannis.

Preşedintele a mai declarat că PNRR reprezintă o oportunitate şi în ceea ce priveşte sistemul educaţional, iar programul „România Educată” va primi o finanţare de aproximativ patru miliarde de euro.

“Vom avea astfel şcoli sigure, curate, cu dotări moderne şi laboratoare, dar vom investi şi într-o reţea de şcoli verzi, eficiente energetic şi adaptate provocărilor climatice.

Totodată, vom investi în dezvoltarea sistemelor de educaţie timpurie, dar şi în pregătirea specialiştilor în meseriile viitorului prin investiţii în învăţământul dual.

Şcolile din comunităţile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin şi servicii suplimentare, pentru că educaţia din România nu îşi mai permite să piardă niciun copil”, a explicat şeful statului.

Digitalizarea, viitorul educaţiei în România

Acestaa mai precizat că un important element în educaţie îl va reprezenta digitalizarea, cu un accent pus pe două componente, respectiv formarea de competenţe digitale şi asigurarea resurselor educaţionale digitale.

“Elevii, studenţii şi cadrele didactice trebuie să fie pregătiţi şi sprijiniţi să acceseze aceste instrumente digitale. Ne propunem să investim în acest demers 780 de milioane de euro”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a mai zis că ţara noastră va investi enorm în ceea ce înseamnă „viitorul sustenabil”

“În asigurarea tranziţiei verzi, vreau să menţionez doar câteva exemple de proiecte pe care le vom finanţa prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea şi multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei şi irigaţii, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare”, a indicat el.

Conform şefului statului, serviciile digitale pentru cetăţeni vor avea şi acestea parte de o anumită investiţie.

“Digitalizarea pe care ne-o dorim înseamnă de fapt mult mai puţină birocraţie pentru cetăţeni şi un acces mult mai facil la serviciile publice”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis anunţă investiţii de 2.2 miliarde de euro

De asemenea, Iohannis a mai arătat faptul că investiţii vor fi făcute şi pentru îmbunătăţirea mediului urban, cetăţenii putând astfel să se bucure în viitor de un aer cât mai curat, de mai multe spaţii verzi şi spaţii regenerate.

“În acelaşi timp, se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor şi consolidarea clădirilor la cutremur, ceea ce va însemna o îmbunătăţire a condiţiilor de trai. În plus, vor fi făcute investiţii care vor permite accesul la apă potabilă şi canalizare”, a explicat Iohannis.