De acum, nu mai există nicio scuză pentru colectarea eronată a deșeurilor.

Stația a beneficiat de dotări noi, o investiție de 5,6 milioane de lei, de la bugetul local.

În ultimii trei ani, aceasta nu a funcționat deloc, selectarea s-a făcut la întâmplare, iar Garda de Mediu Arad a transmis, în nenumărate rânduri, cât de nociv este pentru mediu acest lucru.

De acum înainte, cu ajutorul şi implicarea arădenilor, vom colecta din oraș gunoiul, care va fi sortat încă de acasă. În momentul în care ne vom obişnui să respectăm aceste reguli simple de sortare sunt convins că nu vom mai avea probleme nici cu mediul, nici cu Garda de Mediu și vom putea deveni un oraș civilizat, de secol XXI”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Cum se vor recicla deșeurile la Arad

Edilul Aradului precizează că 60% din dintre deșeurile produse pot fi reciclate.

„Tot ceea ce trebuie să facem este să depozităm deşeurile în locurile special amenajate de unde să fie preluate de către operatorul contractat de municipalitate pentru a fi reciclate, spune Călin Bibarț.

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face în containere/pubele personalizate pentru fiecare fracție, respectiv:

plastic/metal – galben;

hârtie/carton – albastru;

sticlă – verde;

deșeurile biodegradabile – maro;

deșeuri reziduale – negru.

Ce se întâmplă cu deșeurile reziduale

Deșeurile care nu se pot recicla sunt  reziduale. Acestea trebuie să ajungă la depozitul conform al FCC Environment și sub nicio formă nu trebuie abandonate la întâmplare pe domeniul public sau pe terenuri virane private, transmit reprezentanții Primăriei Arad.

Staţia de sortare a deşeurilor din municipiul Arad a fost inaugurată în 2007, după o investiţie privată de 1,5 milioane de euro, potrivit Agerpres.

Din 2018 nu a mai funcţionat, deoarece expirase contractul cu operatorul privat. Unitatea a fost introdusă în domeniul public al municipiului Arad, dar administraţia locală nu a reuşit să o dea spre operare altui agent economic, ulterior activitatea de sortare a deşeurilor şi staţia au fost atribuite Recons SA.

Ecologiștii și reprezentanții Primăriei Arad spun că vor desfășura , în perioada următoare, mai multe campanii de educație a populației cu privire la colectarea selectivă.