În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local, acesta a spus că o persoană care locuieşte pe strada Șt.O. Iosif, i-a adus la cunoştinţă faptul că anumiţi copaci au fost retezaţi sau rupţi de către maşinile care parchează neregulamentar, pe trotuar.
”Șoferii parchează și nu lasă distanța minimă pentru pietoni, iar mămicile cu cărucioare nu pot trece de mașini și sunt obligate să meargă pe drum. Cetățeanul respectiv ne roagă ca o echipă de la Primăria Bistrița să evalueze situația, iar mașinile să nu mai poată parca pe trotuar.
Eu propun ca responsabilii cu spațiile verzi din Primărie să iasă pe teren și să facă un inventar al arborilor și arbuștilor, să vadă care pot fi salvați și să inventarieze copacii bătrâni care trebuie înlocuiți pentru ca să nu pună cetățenii în pericol și să producă pagube mașinilor. Atrag atenția ca și toaletarea să nu fie una abuzivă.
Se taie cu drujba fără discernământ sau cunoștințe de botanică și rămân cioturi mutilate care pot crea probleme mult mai mari în viitor: creștere necontrolată, uscare, etc. Vă rog să fim atenți la aceste detalii”.
Ioan Turc: „E nevoie de o analiză pertinentă”
În răspuns, primarul a zis următoarele:
”Mașinile parchează într-adevăr pe trotuar. Nu se respectă Codul Rutier. Oamenii sunt forțați să găsească soluții. Unii le găsesc într-un mod total nepermis, abuziv, pentru că orașul ne aparține tuturor și nu avem dreptul să ne șicanăm, incomodăm și să ne creăm deservicii unii altora. Voi solicita, așa cum am mai făcut, o atitutudine mult mai fermă a Poliției Locale.
Poliția Locală, prin protocol, se află la dispoziția Poliției naționale fapt care ne împiedică să folosim toate pârghiile pe care le avem pentru a ține lucrurile sub control. Totuși, pe lângă aspectele de natură punitivă sau de educație, soluția vine doar din amenajarea unui număr suplimentar de parcări în Bistrița. Am demarat un asemenea proces, am mers în teren cu domnul viceprimar Hangan, cu domnul administrator public Peteleu, cu specialiști, ne străduim să dăm drumul la un program investițional de realizare de parcări în Bistrița.
Aceasta este cheia rezolvării pe fond a problemei. În ce privește o analiză a vegetației stradale și acest lucru se va face. Am avut o discuție cu doamna Popescu. Sunt de principiul că această problemă care are și o componentă delicată trebuie abordată delicat, dar cu o notă de curaj pentru că sunt mulți arbori bătrâni care prezintă pericol.
De puține zile am fost sunat de un cetățean pe mașina căruia a căzut o creangă dintr-un copac bolnav și m-a întrebat omul cine plătește mașina. Și-o plătește singur, săracul, fiindcă singura variantă ar fi să dea pe cineva în judecată și să-și recupereze banii. Nu fac consiliere juridică pentru asemenea situații. La fel ca și în alte orașe, cred că avem nevoie de o împrospătare și din acest punct de vedere.
E nevoie de o analiză pertinentă făcută de specialiști să vedem ce arbori tineri plantă, unde-i plantăm. E o chestiune pe care evident, o vom face”.
Pe grupurile aferente sancţionării neregulamentare au apărut nenumărate poze cu diferite maşini care ocupă trotuarele, motiv pentru care cetăţenii nu au pe unde trece. Problemele cele mai mari în acest sens le au însă mamaele cu cărucioare pentru copii care pur şi simplu nu au pe unde circula.