Centrele de Transfuzie vin cu explicații pentru cei care doresc să doneze sânge după vaccinare.

Astfel, persoanele deja vaccinate cu cu Pfizer sau Moderna pot dona sânge la șapte zile de la remiterea ultimei reacții adverse sau la șapte zile de la vaccin/rapel în cazul în care nu au prezentat nicio reacție adversă.

Totodată, cei care doresc să doneze sânge și au fost vaccinați cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson se vor putea prezenta la Centrul de Transfuzie la 30 de zile de la vaccinare sau rapel.

Dacă potențialii donatori au avut reacții adverse după administrarea serului se vor prezenta la 30 de zile de la dispariția reacțiilor.

Donează sânge după vaccinare

Reprezentanții centrului de transfuzie informează că persoanele persoanele care nu au avut un test pozitiv de boală, chiar dacă au fost imunizate și au dezvoltat anticorpi, nu pot dona plasmă convalescentă.

E bine știută criza de sânge în care se află România datorită pandemiei de coronavirus. Oamenii au stat departe de centrele de vaccinare datorită fricii de a nu se infecta cu noul virus, iar bolnavii așteaptă cu disperare fiecare picătură de sânge.

România are nevoie de peste 800 de litri de sânge zilnic, dar din nefericire se donează în jur de 500 de litri de sânge, jumătate din cât este necesar.

Medicii amână  intervențiile și tratarea urgențelor, iar de la debutul pandemiei, românii românii nu au mai trecut pe la centrul de transfuzie, iar stocurile au ajuns pe zero. Ministerul Sănătății organizează de mai multe ori pe an campanii de promovare a donării de sânge.

„În anul 2020, deși numărul total de pacienți a fost cu 40% mai mic decât în 2019, numărul pacienților care au necesitat transfuzii sangvine, deci al pacienților cu forme grave de boală a fost redus doar cu 20%, iar numărul total de unități de sânge transfuzate a fost cu doar 2% mai mic ca în 2019”, a explicat Ana Coliță, managerul Institutului Fundeni, relatează Antena3.