Astfel, în urma celor sesizate de către autorități, întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată iar în momentul de față efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, infracțiune prevăzută și pedepsită de Codul penal.

Având în vedere faptul că în doar două zile vom sărbători Revelionul, persoanele care au în plan să vândă ilegal astfel de articole trebuie să cunoască faptul că în eventualitatea cazului în care acestea sunt prinse riscă să plătească amenzi care pot ajunge până la 15.000 de lei, la care se adaugă și încarcerarea pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și 5 ani de zile.

De asemenea, trebuie menționat și faptul că articolele pirotehnice pot fi achiziționate în vederea vânzării acestora, numai de către persoane juridice autorizate în acest sens, și doar în locurile autorizate potrivit legii. Astfel, comercializarea se va desfășura doar în spații amenajate în afara imobilelor cu destinația de locuit.

În ceea ce privește posesia lor, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza numai acele articole care se încadrează în categoriile de risc foarte scăzut și scăzut.

Totodată, inscripționarea pe ambalaj a categoriei din care fac parte trebuie să fie în mod obligatoriu în limba română și trebuie să fie menționate instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, dar și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Potrivit legislației în vigoare, atât producerea, experimentarea și prelucrarea, cât și deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, este catalogată drept infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice, din categoriile cu un nivel de risc foarte scăzut şi scăzut, către persoanele care nu au împlinită vârsta limită prevăzută de către lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice în vederea utilizării acestora de către pirotehnicieni, constituie, de asemenea, o infracţiune, fiind pedepsită cu pușcărie de la 3 luni la un an.