Alexandru Rafila, a explicat exact care este situația în România privind modul în care românii se imunizează.

Deputatul vine cu vești nu tocmai bune, explicând că țara noastră se află pe locul 25 în ceea ce privește vaccinarea.

Totodată, Rafila a explicat clar că statul român nu a făcut toate demersurile necesare pentru ca populația să prindă încredere în vaccinare.

„Ne aflăm în fața unui paradox. Dacă, mă rog, cifrele apropo de răspândirea bolii erau mai proaste, atunci ar fi căutat vinovați.

Acum, dacă cifrele sunt bune, și sunt bune într-un context mai larg european, în care transmiterea a scăzut la nivelul întregului continent în această perioadă, ne lăudăm cu cifrele legate de vaccinare în condițiile în care suntem pe locul 25 din cele 27 de state membre în ceea ce privește numărul de doze administrate la 100 de locuitori”, a explicat deputatul social-democrat, pe B1 TV, relatează capital.ro.

România se află pe ultimele locuri privind vaccinarea

De asemenea, Rafila se arată îngrijorat în ceea ce privește măsurile de relaxare pe care guvernul Cîțu le-a votat.

„E un lucru care pe mine, personal, m-a deranjat și nu m-a deranjat ca membru al Partidului Social Democrat, m-a deranjat ca om de sănătate publică – încercarea aceasta de politizare a insuccesului campaniei de vaccinare, în care primarii PSD erau învinovățiți că nu se obține o performanță a acestui program de vaccinare.

Mi se pare periculoasă, demobilizantă și nedreaptă această afirmație. Domnul Cîțu s-a obișnuit, așa, cu niște afirmații din acestea bombastice în ultima vreme, nu știu de ce le face, probabil că i se pare că e mai interesant, că e mai credibil dacă face astfel de declarații”, a mai explicat Cîțu.

Vorbind despre noile tulpini ale virusului, Alexandru Rafila a dat asigurări că vaccinul este benefic și la noile mutații ale coronavirusului.

„Da, dar parțial, ca să spunem așa. Se pare că eficacitatea vaccinării este mai mică în ceea ce privește anticorpii neutralizanți, probabil că undeva în jur de 60% – 70%, cel puțin pentru tulpina indiană, dar gândiți-vă că până în toamnă mai sunt vreo patru luni, se mai pot întâmpla multe lucruri și e bine să fim pregătiți.