În ciuda faptului că nu au drept de construire și nu vor intra în legalitate, clujenii de la periferia zonei urbane continuă să ridice locuințe, lucru semnalat de către șefa biroului Strategii urbane al Primăriei Cluj-Napoca, Andreea Mureșan.

Aceasta a ținut să atragă atenția asupra proprietarilor care dețin terenuri și construiesc în continuare locuințe în zone în care accesul este dificil, fără autorizație și ignorând faptul că nu vor putea intra în legalitate.

Astfel, într-o postare pe pagina ei de Facebook, Andreea Mureșan, a explicat faptul că includerea terenurilor noi în intravinal poate fi efectuată numai cu actualizarea Planului Urbanistic General (PUG), în baza anumitor elemente directoare de structură spațială și proiecte clare de viabilizare cu drumuri sau rețele edilitare.

În ciuda acestora însă, mulți clujeni continuă să construiască gândind că nu le va fi desființată clădirea.

„Ținând cont că aproximativ jumătate din teritoriul intravilan al Municipiului Cluj-Napoca este situat în zonă de urbanizare, accesibilizarea și urbanizarea zonelor neocupate din intravilan sunt prioritare față de eventuale extinderi ale intravilanului, principiul gestionării spaţiale a oraşului fiind dezvoltarea de la centru spre periferii.

Introducerea de noi terenuri în intravilan poate fi luată în considerare doar odată cu Actualizarea PUG, pe baza unor elemente directoare de structurare spațială și proiecte concrete de viabilizare cu drumuri sau rețele edilitare.

Cu toate că acest fapt este cunoscut (și li se aduce la cunoștință), unii clujeni continuă să încalce în mod conștient legea, construind locuințe fară a avea drept de construire, în zone greu accesibile, aflate la 1-2 kilometri de limita intravilanului, mergând pe principiul «las’ că rezolv eu după».

Pe cale administrativă, nu au cum sa intre in legalitate. Pe unii nu-i interesează că nu vor putea să-și înscrie cu acte construcțiile în cartea funciară, nu vor putea să-și facă buletin la domiciliul respectiv, nu se vor putea racorda la utilități publice, merg mai departe și construiesc («pe terenul meu fac ce vreau, nimeni nu poate sa-mi desființeze construcția»)”, a scris Andreea Mureșan pe rețeaua de socializare Facebook.