Având în vedere faptul că unitatea medicală are în momentul de față conturile bancare blocate, achiziționarea aparaturii a fost efectuată de către Ministerul Sănătății prin intermediul DSP Caraș-Severin. De asemenea, un real ajutor a fost oferit și de către Primăria Caransebeș.

Managerul Valentina David a precizat faptul că importanța echipamentelor medicale și a mobilierului primite au un caracter semnificativ, mai ales în contextul actual, acestea fiind utilizate cu precădere la tratarea bolnavilor infectați cu noul coronavirus.

„Am primit 10 paturi pentru Terapie Intensivă cu toate dotările care intră la un asemenea pat, fiind de mare ajutor pentru bolnavii care se află în stare deosebit de gravă, apoi 15 tărgi, 5 ventilatoare, 35 de monitoare pentru funcții vitale, un defibrilator, pentru că spitalul avea doar unul pe ATI și acela foarte vechi, 6 aparate EKG, 7 injectomate, o masa de operație cu tot ceea ce presupune pentru blocul operator, o lampă scialitică, un procesator de țesuturi foarte important pentru secția de Patologie și două bucăți steamer medical.

Pe toate acestea, noi le-am primit prin DSP, am lucrat la documentație pentru că riscam să pierdem finanțarea, dar mă bucur că ar reușit chiar dacă am lucrat contra conometru. Sunt aparate cu ajutorul cărora personalul medical din Spital este în măsură să lucreze mai eficient pentru tratarea bolnavilor”, a declarat Valentina David, manager la Spitalul Caransebeș.

Pandemie sau nu, echipamentele rămân

Conform directorului medical, necesitatea aparatelor achiziționate se va face simțită și după ieșirea României din pandemia actuală.

„În acest timp în care zilnic ajung oameni la spital cu Covid -19 sunt foarte utile, mai ales aceste ventilatoare fără de care nu pot respira, apoi la Terapoie Intensivă va fi o stație de supravecghere care ne ajută să vedem toți pacienții care sunt mobilizați și au nevoie de ajutor, ca să nu mai spun de imporanța mesei de operație amplasată la sala de urgență și de lampa scialitică.

De asemenea, la Urgențe tărgile care sunt și mobile sunt foarte importante, pacienții pot fi astfel transportați pe circuitul Covid mult mai ușor. După perioada de pandemie toate aparatele vor rămâne pe CPU și ATI”, a declarat medicul Singh Bhupinder.

Potrivit acestuia, din valoarea totală a proiectului de 2,4 milioane de lei, cota parte a Primăriei Caransebeș se ridică la un procent de 10%