Reprezentanții Prefecturii au estimat că pentru etapa I de vaccinare exită un număr de aproximativ 3.382 persoane eligibile la nivelul județului Bistrița-Năsăud (personal spitale, cabinete medici de familie, cabinete stomatologice, personal centru de transfuzii, personal serviciul de ambulanță, farmacii, asistență comunitară, laboratoare etc).

Centrul Regional de Vaccinare, care este Spitalul Militar din Cluj, va livra către spital dozele de vaccin, și va începe vaccinarea. În Spitalul Județean de Urgență Bistrița 575 persoane au acceptat să se vaccineze, a declarat Gabriel Lazany, managerul unității medicale. Spitalul Județean de Urgență Bistrița are 1.500 de angajați, însă mai puțin de 40% au ales să se vaccineze.

Gabriel Lazany, managerul spitalului, a scris pe pagina sa de Facebook:

”Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Județean este pregătit! Începe Etapa 1 a campaniei de vaccinare Anti-Covid19, care se adresează atât personalului din spitale, cât și altui personal medical (serviciul de ambulanță, medici de familie, alt personal medical).  Centrul de vaccinare va fi deschis pe toată durata Etapei 1, urmând ca pentru Etapa 2 de vaccinare să fie deschis un centru de vaccinare în policlinica spitalului județean, situată pe str. Gării nr. 9-11. Ne dorim ca noul an să ne aducă o diminuare până la dispariție a pandemiei. La mulți ani! Totul va fi bine!”

Înaintea de sosirea dozelor de vaccin anti-Covid 19, situația listelor cu personalul medical înscris pentru a se vaccina nu este una prea bună, foarte mulți dintre aceștia refuzând să își facă vaccinul.

La Spitalul Orășenesc din Beclean, potrivit celor spuse de managerul Bogdan Tușa, procentul este tot la nivelul cifrei de 40%, aici mai existând și problema distribuirii în prima etapă a dozelor respective.

Nici la Spitalul Orășenesc din Năsăud situația nu este mult diferită, numărul celor dornici să se imunizeze fiind de 50, fapt confirmat de managerul acestei instituții spitalicești, Daniel Marcu.

Pentru programări, e disponibilă și o platformă electronică:

”Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând din 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale. Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a treia.”