De la începutul crizei pandemice în condiţiile în care până la începutul lunii februarie a anului trecut erau reușite  deja patru transplanturi de cord, nu s-a mai putut face nici o operație. Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a declarat, marţi, că institutul a reuşit efectuarea primului transplant cardiac din România, de după declanşarea crizei pandemice.

„Am efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş primul transplant cardiac din anul 2020, din Romania. Receptorul este un pacient în vârstă de 42 de ani, din judeţul Sibiu, aflat de aproximativ 2 ani pe lista de aşteptare, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, deasupra resurselor terapeutice convenţionale (…) Este primul transplant cardiac efectuat în România după declanşarea crizei pandemice, acest lucru ne face să fim optimişti pentru că fost spartă gheaţa şi alte transplanturi vor urma. Evident că sunt şi alte probleme în continuare în acest domeniu, în primul rând un număr relativ scăzut de donatori care nu este neapărat ceva caracteristic României, fiindcă la nivel european şi mondial este notată o scădere a numărului de donatori. Dar există şi alte probleme care pot fi rezolvate dacă există dorinţă şi voinţă în sprijinul medicinei de performanţă”, a declarat chirurgul Horaţiu Suciu.

Doctorul a arătat că acest transplant cardiac a avut loc în urmă cu câteva zile şi că starea pacientului este bună. Acesta este pregătit să iasă de la terapie intensivă.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a vorbit și de condițiile care au făcut posibil transplantul:

„Donatorul a fost un tânăr în vârstă de 40 de ani, din judeţul Iaşi, declarat în moarte cerebrală, victima a unui traumatism cranio-cerebral. Pentru prelevarea cordului s-a deplasat o echipă de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş, condusa de şef lucrări dr. Marius Harpa, care s-a deplasat la Iaşi. Cordul a ajuns la Târgu Mureş pe calea aerului, cu un avion al Euro Transplant Belgia care a aterizat la Târgu Mureş. Au prelevat ambii plămâni în cursul aceleiaşi prelevări multiorgan şi au fost de acord cu efectuarea unei escale la Târgu Mureş, pe drumul de întoarcere. Cordul a ajuns, joia trecută, la Institutul Inimii Târgu Mureş, la ora 14.30, şi intervenţia chirurgicală s-a încheiat cu la ora 18.45. Pacientul este extubat încă de a doua zi şi este pregătit să iasă din terapie intensivă. Suntem foarte mulţumiţi de evoluţia postoperatorie până în acest moment.”

Coordonatorul intervenţiei a declarat că succesul transplant de cord se datorează muncii unei echipe multidisciplinare.