Cei mai mulți dintre migranții care ajung anual pe teritoriul țării noastre, vin pe la granița de vest a României. Sunt oameni săraci, oameni cu necazuri multiple, oameni care fug fie din calea războaielor fie de greutățile pe care viața în zonele respective le prezintă.

Acum însă, Timișoara se pare că va fi gazda a 200 de astfel de persoane, punându-le la dispoziție un centru special doar pentru ei. Persoanele ajunse aici vor fi ținute până în momentul în care vor putea pleca mai departe sau până când se vor putea integra în România.

„Pe fiecare nivel in parte avem cate 100 de locuri de cazare. Sunt si camere unde vor locui mama cu copilul. Avem inclusiv o gradinita unde se desfasoara activitati cu copiii minori, o ona de servit masa cu bucatarie mare”, a afirmat inspector general al Inspectoratului General pentru Migranti din cadrul MAI, Florin Medrega.

Potrivit autorităților, centrul de față ar fi cel mai mare centru operațional din întreaga lume.

„In prezent avem cazate 16 persoane… alte 22 de persoane urmeaza sa vina”, a mai spus reprezentantul MAI.

„Sunt peroane din Eritreea, Siria, Sudan …. care au nevoie de protectie internationala”, a afirmat Elena Baluta, reprezentant al Centrului de Tranzit in regim de urgenta Timisoara.

Centrul operațional pentru refugiați a fost construit și amenajat în întregime numai din fonduri europene.

Așadar, se pare că viitorii migranți au un motiv în plus pentru a alege România ca locul lor de refugiu. Ce-i drept, românul este cunoscut pentru deschiderea sa față de persoanele provenite din afara țării, iar generozitatea și înțelegerea noastră sunt mai mult ca sigur doar unele dintre aspectele pe care migranții le iau în calcul în momentul în care aleg România ca destinație principală.