Un bărbat din comuna Căianu Mic, din Bistriţa-Năsăud, a dorit să îşi vândă turma de oi pentru a începe o afacere de transport internaţional, motiv pentru care a postat un anunţ pe OLX în care spunea că îşi vinde cele aproape 300 de oi.

Nu a trecut mult timp şi doi constănţeni şi-au manifestat interesul pentru a îi achizişiona turma, astfel că, aceştia s-au deplasat la Căianu Mic, au luat oile omului şi au fugit cu ele. După trei ani de zile cei doi au fost prinşi, însă bărbatul păţit nu şi-a recuperat decât un sfert din valoarea pentru care „bătuse palma”.

„El începuse deja să lucreze pe TIR, și de aceea a decis să renunțe la oi. Așa că a pus anunț pe OLX că vinde turma de oi. Aproape 280 de oi au fost. Doi bărbați din Constanța l-au contactat, și au zis că vor să cumpere oile. Așa că au venit la Căian după ele, cu un bărbat de prin Alba, parcă. El era cu mașina cu care au transportat oile, și ne-a spus că îi știe pe cei doi, că-s oameni de încredere.

Așa a vândut oile, adică, s-au înțeles la un preț, fratele meu le-a dat un cont bancar în care au zis că vor vira banii. Eu încă am zis să facem niște copii și am făcut copii după actele de la firmă, că aveau ceva firmă. Dar pe urmă, timpul a trecut, ei nu au mai virat banii și nici nu au mai răspuns la telefon”, a spus Gheorghe, fratele păgubitului.

Prinşi după trei ani de zile

Având în vedere acestea, omul a anunţat poliţia care a demarat efectuarea verificărilor de rigoare. După trei ani de la săvârşirea faptei, ţeparii au fost identificaţi şi aduşi la Bistriţa pentru audieri.

Primul dintre aceştia a fost adus în cursul săptămânii precedente şi a fost reţinut pentru 24 de ore.

„Cel în cauză, un bărbat de 50 de ani, din Hârșova, județul Constanța, este bănuit de comiterea infracțiunii de înșelăciune, prejudiciul cauzat prin comiterea faptei fiind de peste 72.000 de lei. Acesta a fost depistat de polițiști pe raza localității de domiciliu și a fost condus la sediul Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș pentru audieri, unde ulterior a fost reținut pentru 24 de ore.

În urma cercetărilor și investigațiilor efectuate a reieșit faptul că bărbatul, în cursul anului 2018, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, l-ar fi indus în eroare pe un bărbat din Căianu Mic, de la care ar fi cumpărat 279 de oi și nu ar mai fi achitat contravaloarea stabilită, respectiv suma de 72.540 de lei”, transmiteau, joi, reprezentanții IPJ BN.

Pe parcursul weekendului, autorităţile l-au adus la audieri şi pe fratele acestuia.

„În continuarea cercetărilor și investigațiilor efectuate în dosarul penal întocmit pentru înșelăciune, a mai fost identificat un bărbat de 46 de ani, din Hârșova, județul Constanța pe care, în urma probatoriului administrat în cauză, l-au reținut pentru 24 de ore.

Bărbatul de 46 de ani este bănuit că, împreună cu fratele lui în vârstă de 50 de ani, l-ar fi indus în eroare pe un bărbat din Căianu Mic, de la care ar fi cumpărat oi a căror contravaloare nu ar mai fi achitat-o”, au transmis astăzi reprezentanții IPJ BN.

A recuperat doar 20.000 de lei

Ambii bărbaţi au fost prezentaţi instanţei, fiind plasaţi sub control judiciar. Conform declaraţiilor poliţiştilor, s-a reuşit recuperarea sumei de 20.000 de lei din prejudiciul cauzat.

„Fratele meu nu-și va retrage plângerea, și nu se va lăsa până când nu își va recupera toți banii. Am auzit că i-au pus sub control judiciar, dar banii trebuie recuperați. Bine că am făcut atunci copii de la acte și măcar au reușit să-i găsească. Și dacă a fost după trei ani de zile. Dacă nu aveam nici actele alea, cine știe când dădeau de ei!”, a concluzionat Gheorghe.