Este vorba despre cartea semnată de profesorul Vasile Pușcaș, “Keith Hitchins: The Historian’s Honesty / Onestitatea istoricului”.

Acesta este un proiect editorial sub egida Institutului de Istorie “George Bariţiu” al Academiei Române şi a Fundaţiei Transilvania Leaders.

Evenimentul se va defășura on-line, prin inermediul platformei Zoom.

Linkul de acces este acesta:

https://us05web.zoom.us/j/81260199955?pwd=Qlp5R0dIUkM4VDBWbEZZcUpCbEFjUT09

Va fi funcțional începând cu ora 11.00.

Keith Hitchins– lansare de carte in memoriam

Volumul este, în fapt, o evocare emoționată din partea unui fost student. Vasile Pușcaș mărturisește că, a scris cu totul cu profundă admirație, mai ales pentru conribuția dialogului cultural româno- occidental.

”Textul acestui volum este o evocare a personalităţii Profesorului şi Istoricului Keith Hitchins de către un fost student. Paginile pe care acum i le dedicăm sunt rezultatul unei intenţii pe care am formulat-o la începutul lunii aprilie 2020. Atunci când i-am urat Profesorului “La Mulţi Ani!”, cu prilejul împlinirii vârstei de 89 de ani. Se pensionase de o jumătate de an, dar lucra asiduu la proiectele istoriografice pe care şi le propusese pentru perioada următoare. Atunci am avut gândul de a dezvolta câteva articole ale mele.

Erau cele care tratau activitatea istoriografică a lui Keith Hitchins, într-o prezentare în volum, cu prilejul împlinirii a nouă decenii de viaţă. Cu multă durere în suflet şi mari regrete am aflat, în 2 noiembrie 2020,că reputatul istoric, intelectual şi mai presus de orice un MARE OM a trecut la cele veşnice. Dar gândul fostului lui student nu a dispărut . La vremea când ar fi trebuit să împlinească 90 de ani, publicăm aceste pagini ca semn de nemărginită apreciere şi profund respect pentru înaltul său umanism. Pentru  tot ce a realizat în domeniul istoriografic, dar mai ales pentru efortul lui continuu în dezvoltarea dialogului cultural româno-american/occidental.  Pentru încrederea că naţiunea română este înscrisă pe calea integrării în europenitate.” a menționat Vasile Puşcaş, citat de știriletransilvaniei.ro

Cine este Keith Hitchins

Istoricul Keith Hitchins a fost membru de onoare al Academiei Române din 1991.

De asemenea, universtățile din Cluj, Târgu- Mureș, Sibiu, Alba-Iulia l-au numi Doctor Honoris Causa.

Potrivit Wikipedia, a venit în România să-și perfecționeze studiile în limba română.

A documentat numeroase articole privind istoria româno-maghiară, iar din acest motiv a fost urmărit de Securiate până la 1989.

sursă foto: rfi.ro