Lazăr Faur, viceprimarul municipiului Arad, şi-a exprimat public punctul de vedere în ceea ce priveşte reorganizarea Filarmonicii din Judeţ, în cadrul unei postări pe reţeaua de socializare Facebook.

„Și eu vreau să salvăm Filarmonica. Nimeni nu vrea să închidă, să distrugă sau să ucidă Filarmonica. Numai că viața tocmai ne-a așezat într-un moment al adevărului, al tristului adevăr, când neputința, durerea și suferința ne arată zilnic toate fețele lor. Așa că, acum, deciziile noastre nu pot fi doar cele mai fericite. Cum ar fi, de exemplu, o decizie de restructurare.

„Trebuie salvat și Spitalul Municipal. De asemenea, teatrul vechi, clădirile istorice, cetatea, adăpostul pentru câini, ștrandul, școlile rămase nerenovate, malul Mureșului și toate parcurile, zona Mărului, străzile cu gropi, CET-ul, blocurile fără reabilitare termică etc. Multe trebuie salvate în orașul nostru.

Însă eu aș începe cu spitalul. Pentru că acolo este vorba despre salvarea vieții oamenilor. Iar municipalul funcționează într-o clădire ce are două secole și problemele sunt grele de tot. Și aici avem o tradiție admirabilă, un patrimoniu de protejat, un tezaur local care ne definește.

Și aici sunt oameni dedicați care se chinuie zilnic să-i salveze pe alți oameni și uneori nu reușesc din cauza condițiilor improprii. Vă sugerez să vizitați clădirile (istorice, de patrimoniu) ale municipalului și să comparați apoi starea lor cu cea a clădirii Filarmonicii”, scrie Faur.

Decizia CLM

Potrivit spuselor viceprimarului, ceea ce face în momentul de faţă conducerea Primăriei nu este nimic mai mult decât o propunere, iar decizia finală va aparţine consilierilor locale.

„Ceea ce vreau să spun este că datoria noastră este egală față de toate valorile și nevoile Aradului. Chiar dacă mereu a existat și va exista o listă de priorități. Iar acum suntem obligați de o realitate grea să o refacem. Și să ne întrebăm: cum vom proceda ca să putem depăși necazurile momentului? Ce pot să vă asigur este că nicio decizie nu se va lua împotriva voinței arădenilor.

Pentru că nu este posibil așa ceva. Fie că e vorba despre Filarmonică, sau despre spital, teatrul vechi, cetate etc, noi cei din executiv doar propunem soluții pe care reprezentanții arădenilor, reuniți în consiliul local, le vor aproba sau nu. Așa că salvatorii de pe Facebook pot să fie liniștiți. Și le mulțumesc pentru spiritul civic și pentru ideile bune pe care ni le transmit.

Vă mai pot asigura că propunerile executivului sunt făcute cu bună-credință și pornind de la realitate. Și o să vă spun câteva lucruri din realitatea orașului nostru”.

Mai mult de o mie de salariați

Acesta a precizat și numărul de angajați ai Primăriei și a ainstituțiile subordonate:

„Ultima dată când am numărat erau 1.109 salariați pe statul de plată al municipalității, primărie și instituții subordonate (direcția de asistență socială, cantina socială, poliția locală, centrul cultural, teatrul, filarmonica), fără societățile comerciale care se autogestionează. E mult, e puțin?

Comparând cu salariații altor municipii – Sibiu, Oradea – noi am spus că e mult și propunem o restructurare. Care va fi dureroasă pentru toți, nu e pentru nimeni ușor să dea oameni afară în plină pandemie. De asemenea, pentru că vorbim despre salvarea Filarmonicii, acolo cheltuielile de personal sunt de peste 5.200 euro pe zi. E mult, e puțin? Vă rog să apreciați dumneavoastră! Întrebarea care se pune este însă dacă ne mai permitem aceste cheltuieli?”.

Încă o soluţie

„Și aici va decide consiliul local. Aprobând sau nu restructurarea propusă de executiv. Și sunt convins că vom discuta responsabil, vom reține toate ideile și vom încerca să votăm varianta cea mai bună.

Dacă nu se dorește o restructurare, totul poate să rămână exact ca acum. Numai că, în mod sigur, vor trebui mărite impozitele și taxele locale pentru a plăti toate salariile. Anul acesta nu au fost mărite, toți avem greutăți în pandemie, însă trebuie să înțelegem că tot arădenii sunt cei care plătesc până la urmă. Sau putem să ne împrumutăm. Nu pentru a construi un pod nou peste Mureș, care să modernizeze orașul, doar pentru salarii.

Mulți îmi vor spune că soluția este scăderea cheltuielilor materiale, reducerea altor costuri ridicate de funcționare pentru oraș. Absolut de acord! Asta încercăm și noi să facem. Și acceptăm orice soluție realistă în acest sens”, precizează Lazăr Faur.

„Închei spunând că suntem într-un moment de cumpănă și de cumpănire. Când va trebui să decidem împreună cum vom proceda pentru a depăși greutățile prezentului. Cum vom salva ce este de salvat în orașul nostru nu aflăm doar afișând lozinci pe Facebook. Mă gândesc că realitatea trebuie să conteze.

Și dacă, spre exemplu, două școli funcționează cu jumătate din clase goale, iar elevii promovează rușinos de greu, trebuie comasate și făcută una și bună. Dacă o secție din spital are mereu paturile goale, trebuie desființată și folosite paturile acolo unde bolnavii au nevoie. Dacă există în primărie două birouri care fac cam același lucru, trebuie să rămână doar unul.

Dacă un salariat (din primărie, filarmonică sau poliția locala) lucrează două zile pe săptămână, un sfert sau o jumătate de normă, pentru atât trebuie să primească salariul. Poate că e cazul să înțelegem că tot ce avem de salvat trebuie salvat de propria risipă și lipsă de chibzuință”, își încheie acesta pledoaria.