Legea prevede că instanțele au la dispoziție maximum 120 de zile pentru pronunțarea unei sentințe penale.

Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. (…) În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, prevede legea.

Legea care schimbă viața inculpaților a intrat în vigoare. Ce impact va avea asupra Justiției

Modificările privind motivarea sentințelor au pornit de la decizia Curții Constituționale(CCR). Decizia de a motiva sentința în ziua pronunțării este dreptul la un proces echitabil, într-un termen rezonabil. Au fost cazuri în care inculpații au decedat în timpul judecatei, fără să mai apuce pronunțarea sentinței sau motivarea acesteia.

Judecătorii CCR susțin că este ilogic să iei o anumită decizie și să aștepți luni bune până explici raționamentul logico-juridic al acesteia(motivarea).

Pe de altă parte, decizia a fost criticată de unii judecători. Ei spun că sunt sufocați de dosare, instanțele se confruntă cu o lipsă acută de personal. Astfel, activitatea lor va avea de suferit și există riscul de a se face rabat de la calitate, pentru a satisface cantitatea.

Un fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Cristi Dănileț,  a eplicat chiar pe contul personal de Facebook cum influențează instanțele.

CCR a decis acum câteva minute că hotărârea judecătorească în materie penală trebuie pronunţată odată cu motivarea. Este o decizie istorică. Până acum, după ce dezbaterile de la un proces se terminau.  Judecătorul ieşea din sala de judecată, delibera asupra soluţiei.  Scria soluţia într-o minută pe care o pronunţa. Apoi, redacta motivarea hotărârii după o anumită perioadă”, a postat magistratul Dănileț pe rețeaua Facebook.