Inițiat de către un consilier USR din Timișoara, actul normativ potrivit căruia se impun anumite obligații cu privire la poluatorii din România, nu poate fi încă pus în aplicare.
Deși a trecut aproape un an de când acesta a fost adoptat în parlament, Legea Mirosurilor nu dispune încă de norme de aplicare și nici nu se cunoaște când va fi implementat.
Adoptată în iunie 2020, Legea Mirosurilor inițiată de către consilierul USR-PLUS Rodica Militaru, a fost promulgată în luna următoare pentru combaterea poluării olfactive din orașe.
Conform USR:
„Legea Mirosurilor acoperă un vid legislativ în privința calității aerului, prin stabilirea unor reglementări clare referitoare la măsurarea și monitorizarea disconfortului olfactiv, precum și la prevenirea, eliminarea sau reducerea acestuia, astfel încât acesta să nu afecteze sănătatea populației și mediul în ansamblul său. Legea stabilește obligații atât pentru operatorii economici a căror activitate generează mirosuri, cât și pentru autoritățile publice”.
Actul normativ permite Gărzii de Mediu să ia probe de aer pe care să le trimită mai departe la un laborator autorizat care să stabilească gradul de disconfort olfactiv.
De asemenea, legea mai prevede și o serie de amenzi care pot fi de până la 80.000 de lei pentru persoanele juridice și de 30.000 de lei pentru persoanele fizice.
Totodată, altă prevedere mai face referire la faptul că în apropierea gropilor de gunoi sau lângă fermele de porci nu mai pot fi constituite zone rezidențiale.
Legea Mirosurilor se lasă așteptată
În ciuda faptului că a trecut deja aproape un an de la aprobare, legea de față tot nu poate fi încă implementată.
„La 1 aprilie a fost o dezbatere publică asupra normelor pentru Legea mirosurilor. Nu suntem foarte încântați de o parte din aceste norme. Sperăm să se țină cont la Ministerul Sănătății mai ales de observațiile trimise de foarte mulți oameni interesați. O parte au fost trimise de institute de cercetare în domeniul calității aerului.
Așa cum este, în momentul de față, Anexa 1 din aceste norme, lucrurile sunt puțin amestecate. Se intervine doar dacă se dovedește o afectare a sănătății omului. Or, afectarea asta se dovedește în ani de zile, cu studii. Deci nu intervii zece ani? Asta ne dorim foarte mult să schimbăm și sperăm să reușim”, explică Rodica Militaru, inițiatoarea proiectului de lege.
Conform consilierului local UR-PLUS, această lege nu are cum să fie pusă în practică imediat după ce normele de aplicare sunt adoptate. Potrivit spuselor sale, în situația în care normele apar, atunci „sunt șase luni timp de conformare, după care acestea se aplică”.