Legea nr 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 interzice grevele în anumite domenii de activitate. Pe perioada stării de alertă printre acestea este și  transportul local. Totuși un grupde protestatari au declanşat, joi, o grevă spontană şi au blocat ieşirea mijloacelor de transport în comun. Autobuzele din Târgu Mureş nu au putut ieși pe traseu.

Directorul general al SC Transport Local Târgu Mureş, Tatar Bela, a anunţat că va sesiza IGPR şi Jandarmeria Română. Acesta consideră Legea nr 55/2020 interzice declanşarea conflictelor de muncă în starea de alertă dar poliţiştii şi jandarmii nu au acționat. Deşi societatea aparţine municipalităţii, făcând parte din domeniul public, poliţiştii şi jandarmii nu au aplicat nicio sancţiune.

„Când am ajuns la sediu, mai mulţi membri de sindicat ai ProLex blocau bariera şi am cerut Poliţiei şi Jandarmeriei să intervină, fiindcă se încalcă Legea nr 55/2020. Nu a fost legitimată nicio persoană. Voi sesiza în scris conducerea IGPR şi a Jandarmeriei fiindcă nu este firesc să îşi apere colegii de sindicat. Au spus că ei nu intervin fiindcă este proprietate privată. Le-am explicat că nu este proprietate privată, ci este proprietatea municipiului Târgu Mureş, dar nu au intervenit. Jandarmii au stat pe pod şi au fumat. Nu este firesc să se întâmple aşa ceva. În cele din urmă le-am explicat protestatarilor că se încalcă legea şi atunci au permis colegilor care nu sunt membri ai acestui sindicat să iasă pe traseu”, a declarat Tatar Bela.

În jur de 30 de membri de sindicat au declanşat o grevă spontană, deşi Legea nr 55/2020 interzice acest lucru.

Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJM) „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş a precizat, joi seara, după acuzele lui Tatar Bela.

„Referitor la acuzaţiile din spaţiul public formulate de conducătorul SC Transport Local SA Târgu Mureş, facem următoarele precizări: prezenţa jandarmilor în zona sediului societăţii a avut drept scop prevenirea incidentelor de ordine publică şi verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară; stabilirea legalităţii conflictelor de muncă revine instanţelor de contencios administrativ, jandarmeria neavând competenţa de a impune conduite de urmat de către angajaţi, în relaţia cu angajatorul; Legea nr.55/2020 interzice grevele în anumite domenii de activitate, dar nu prevede competenţe de sancţionare a unor asemenea acţiuni pentru Jandarmeria Română; angajaţii s-au manifestat fără a bloca o cale de comunicaţie publică şi fără a produce violenţe”, se arată într-un comunicat al GJM.