Asociația Foștilor Parlamentari a înaintat o petiție Avocatului Poporului, dar Renate Weber spune că nu a identificat niciun element care să încalce Constituția. Prin urmare, CCR nu a fost sesizată, iar legea merge la promulgare.

Foștii parlamentari susțin că o asemenea lege este discriminatorie. Ei s-au raportat la relația magistrat- parlamentar.

În viziunea acestora, nu este normal ca magistratul, cel care aplică legea să primească pensie specială, iar parlamentarul, cel care inițiază legea să fie privat de acest lucru.

Singura procedură juridică pe care o mai au foștii parlamentari este să invoce o excepție de neconstituționalitate în instanță.

Legea privind pensiile speciale merge la promulgare. Un nou motiv de propagandă politică

În urmă cu o săptămână, plenul Camerei Deputaților și al Senatului a votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

PSD a depus la Parlament proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, pe 9 februarie,

Mai exact, social -democrații au scos din lege exact ceea ce au introdus în 2015.

Legea 96/2006 prevede ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială ”în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu 2 mandate si cu 40% pentru cei cu un singur mandate încheiat .

Imediat, după vot, toți liderii pardidelor s-au lăudat pe rețelele sociale că au eliminat pensiile speciale.

Cât am plătit pentru pensiile speciale ale românilor

Eliminarea pensiilor speciale a scăpat România de o cheltuială în valoare de zece milioane de euro pe an.

Pensia media a unui fost parlamentar se apropie de 6000 de lei pe lună. Un pensionar normal, după câțiva ani buni de muncă poate primi sub 800 de lei.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, de asemenea, nu a ezitat să laude initiașiva care nu a venit de la partidul din care face parte, PNL.

„ Este un gest de respect față de milioanele de pensionari din țară, acela de a crea un sistem de pensii echitabil și corect, care să nu mai permită ca unii pensionari din România (mulți fără a îndeplini nici criteriul vârstei, nici pe cel al stagiului de cotizare) să aibă o pensie medie de peste 9 000 lei, în timp ce pentru 5 milioane de pensionari pensia medie este de 1 500 lei” , a declarat aceasta, imediat după vot.