Florin Cîţu, premierul României, a anunţat faptul că modificarea legii cu numărul 55/2020 cu privire la anumite măsuri referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor Covid-19, precum şi la sancţionarea complementară a sistării activităţii pentru acei operatori economici care nu se conformează cu legea şi încalcă măsurile de prevenire şi combatere în context pandemic, a fost aprobată de către Guvernul României.

Ce spune premierul Florin Cîțu

„Guvernul a aprobat modificările la Legea 55, proiectul de lege care merge în Parlamentul României, este vorba despre acea prevedere prin care operatorii economici care nu respectă legislaţia în vigoare, ştiţi foarte bine despre ce este vorba, pot să fie închişi pe o perioadă scurtă la început şi, după aceea, pe o perioadă mai lungă. Este nevoie de efortul tuturor în această perioadă”, a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută joi la finalul şedinţei de Guvern.

Florin Cîţu despre sancțiunile aplicate prevăzute de lege

„În cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenţiei, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite”, conform proiectului de lege aprobat joi de către Executiv.

Conform acestui proiect de lege, plângerea împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, precum şi de aplicare a sancţiunii nu va suspenda executarea sancţiunilor contravenţionale complementare care sunt aplicate.

Aplicarea sancţiunii

Odată primită sancţiunea contravenţională, aceasta va fi afişată de către agentul constatator, în locuri vizibile în interiorul sediului suspendat temporar, cu următorul mesaj:

„Acest spaţiu este închis temporar, până la data de X inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Astfel, Guvernul a aprobat în data de 15 aprilie noile măsuri faţă de operatorii economici care încalcă constant măsurile de protecţie ani-Covid-19.

Prin intermediul acestor măsuri, în afara amenzii primite şi închiderea pentru o perioadă de 15 sau 30 de zile a localurilor în cauză, acestea vor avea obligativitatea de a afişa mesajul anterior menţionat pentru a înştiinţa cetăţenii de suspendarea temporară a activităţii, precum şi a motivului acestei decizii.

Documentul integral poate fi consultat pe website-ul secretariatului general al Guvernului, la secţiunea actelor normative.